Vijesti Društvo “Zanimljiv i dinamičan zanat”: Dimnjačari u Derventi upriličili redovno druženje – VIDEO

“Zanimljiv i dinamičan zanat”: Dimnjačari u Derventi upriličili redovno druženje – VIDEO

0

Derventa je ovog vikenda po prvi put bila domaćin jednog neuobičajenog skupa. Naime, u našem gradu okupilo se dvadesetak članova Udruženja dimnjačara BiH.

Radi se o jednom od najmanje dva godišnja druženja članova ove organizacije, a kako je domaćin druženja Prnjavorčanin Neđeljko Milić često angažovan u Derventi, odlučio je da svoje kolege ugosti baš u našem gradu. Trudimo se da tako svakoj lokalnoj zajednici donesemo po malo sreće, kroz osmijeh će popularni Neđo.

Svaki 1. april, tačnije najbljiži vikend tom datumu, iskoristimo za druženje i obilježavanje Dana dimnjačara. Ove godine nas je epidemija korona virusa spriječila da se okupimo u puno većem broju, pa su nam otkazali prijatelju iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, kaže Milić.

Ipak, ništa nije spriječilo dimnjačare iz Prnjavora, Prijedora, Sarajeva i Brčkog da se još jednom okupe, paradiraju još jednom lokalnom zajednicom, podijele iskustva, nagrade najbolje i razmijene neke od novih alata koji se koriste u ovoj branži.

–  Zanat dimnjačara je jako zanimljiv, ima dosta posla i dosta zaradimo, iako neki rizici i dalje postoje, poput boravka na visinama. I dan-danas bi svim mladim ljudima preporučio da se bave ovim poslom. Da ponovo imam 20 godina isto bih odabrao, kaže ovaj iskusni dimnjačar koji se ovim zanatom bavi već 20 godina.

Najveći problem ove branže, ističe, leži u nemogućnosti obrazovanja novih dimnjačara, iako su tu problematiku iznosili pred nadležna ministarstva.

 I sam sam naučio zanat u inostranstvu, a danas nove dimnjačare podučavamo kroz praksu i prenošenjem znanja sa koljena na koljeno. Vrlo je teško biti zanatlija „bez škole“, kaže Neđo.

Iznenadli smo se kada smo među dimnjačarima iz cijele BiH pronašli i jednu djevojku. Kako sama kaže lutke i autići joj svojevremeno nisu bili interesantni, ali jestu dimnjačarske četke.

Kada sam sa deset godina u rodnom Brčkom imala priliku da očistim svoj prvi dimnjak u sjećanje mi se urezao prelijepi pogled iz ptičije perspektive, a to je bio i prvi novac koji sam zaradila. Redom je, potom, išla srednja ekološka škola, paralelno dimnjačarski zanat, a potom i diploma i master studije Zaštita vazduha sa osvrtom na dimnjačarstvo, kaže Dajana Đurić, jedini profesionalni dimnjačar u BiH.

Školovanje jeste veoma važno, ali ističe da je ključno da se ovaj zanat „zavoli i živi“, jer je težak.

Tehnologija danas napreduje, pa dimnjačari nisu samo momci u crnim odijelima, sa merdevinama i četkom, tako da danas moramo objašnjavati ljudima da mi se više ne penjemo na krovove, već odžake čistimo iz domaćinstva, ističe Dajana, dodajući da i dalje ima opasnosti i da joj ni padovi nisu strani.

Otežavajuću okolnost, ističe Dajana, dimnjačarima pričinjava i različito zakonsko definisanje ove materije u zavisnosti od dijela države na koju se odnosi, kao i nepostojanje svijesti o opasnostima koje mogu da nastupe u slučaju neodržavanja dimnjaka.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here