Vijesti Hronika Zaštitite imovinu provodeći ove mjere

Zaštitite imovinu provodeći ove mjere

0

U sezoni godišnjih odmora građani trebaju da preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminalci, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Iz MUP-a RS savjetuju da za vrijeme odsustva iz stana ili kuće ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani. Vrijednosti (novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete) ostaviti na čuvanje nekome od povjerenja. Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući ni na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbjediti fotografije nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela, napominju iz Policijske uprave Doboj.

Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti objekat, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče, a na društvenim mrežama ne treba ostavljati poruke o svom odsustvu.

Tokom prošlog ljeta, odnosno u periodu jun-avgust 2021. godine evidentirano je 98 krivinih djela protiv imovine, istom periodu 2020. godine 127 krivičnih djela, a 2019. godine 111 krivičnih djela.

Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom. Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkingu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman, kažu u PU Doboj.

Derventa Cafe