Vijesti Društvo Zaštitite imovinu tokom godišnjih odmora uz pomoć ovih mjera

Zaštitite imovinu tokom godišnjih odmora uz pomoć ovih mjera

0

U sezoni godišnjih odmora građani trebaju da preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminalci ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu, poručuju iz MUP-a Srpske.

Savjetuju da se za vrijeme odsustva iz domova ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne.

U blizini stambenih objekata ne treba ostavljati predmete koji bi eventualnom izvršiocu omogućili lakši pristup objektu. Radne mašine, alate i druge vrijedne predmete treba unijeti u garaže i pomoćne objekte, koji će biti zaključani. Novac, nakit, umjetnička djela i druge vrijedne predmete ostaviti na čuvanje nekome od povjerenja, a ne na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata, napominju iz Policijske uprave Doboј.

Podsjećaju da je dobro obezbjediti fotografije nakita i vrijednijih predmeta radi prepoznavanja, u slučaju eventualnog izvršenja krivičnog djela, te izbjegavati da na društvenim mrežama ostavljati poruke o svom odsustvu.

Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti objekat, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče.

– Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome efikasnija ukoliko i sami građani preduzimaju određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom, naglašavaju iz MUP-a.

SMANJEN BROJ KRIVIČNIH DJELA U LJETNIM MJESECIMA

U prilog tome govori podatak da je u periodu jun-avgust 2023. godine evidentirano 8 krivičnih djela „teška krađa“, dok su u istom periodu 2022. godine evidentirana 33 navedena krivična djela, što predstavlja smanjenje od 75,8 procenata.

Takođe, u navedenom periodu prošle godine evidentirano je 18 krivičnih djela „krađa“, dok je u 2022. godini u istom periodu evedentirano 27 navedenih krivičnih djela, što predstavlja smanjenje za 33,3 odsto.

Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkingu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anononiman, ističu u saopštenju.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here