Vijesti Društvo Zašto je u Derventi cijena polaganja za vozačku dozvolu među najvišim u...

Zašto je u Derventi cijena polaganja za vozačku dozvolu među najvišim u Srpskoj?

0

Za dobijanje vozačke dozvole za “B” kategoriju budući vozači moraju da izdvoje od 700 do 1.100 maraka u zavisnosti od opštine u kojoj polažu ispit. Najmanje novca treba da izdvoje kandidati u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru, dok stanovnici Dervente, te Višegrada i okolnih mjesta, treba da izdvoje najviše novca, piše Glas Srpske.

Razlike u cijenama, koje auto-škole slobodno formiraju, u Udruženju za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluke objašnjavaju različitim uslovima koji se nude kandidatima.

– Pojedine auto-škole imaju minimalne troškove, jer ne izdvajaju novac za predavače, odnosno to rade vlasnici koji su inženjeri saobraćaja i imaju licencu. Osim toga, neki imaju i vlastite poslovne prostore, pa ne moraju da plaćaju zakup prostora. Sve to znatno smanjuje troškove – rekao je predsjednik Udruženja Milenko Jaćimović.

I dok su u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru cijena polaganja za vozačku dozvolu “B kategorije” kreće između 700 i 800 maraka, Glas saznaje da je u Derventi za isto potrebno 1.100 maraka. U cijeni časovi vožnje imaju udio sa 700, dok su ostali troškovi teoretska nastava, prva pomoć, ljekarsko uvjerenje i drugi.

– U Derventi se zasigurno provodi jedna od najkvalitetnijih obuka u Srpskoj, jer svi održavaju punu teoretsku i praktičnu nastavu, te na uštrb kvalitete ne spuštaju propisane cijene, kako se to dešava u drugim gradovima. Ti znači da kandidati voze svih 35 propisanih časova, svaki čas košta 20 maraka, tako da je cijena od 700 maraka unaprijed određena. U prilog tome govori i činjenica da je prolaznost u Derventi oko 95 odsto. Auto-škole u većim gradovima imaju i više kandidata, a da ne bi “ušli” u sistem PDV naplate, spištaju cijene, saznajemo od jednog derventskog instruktora.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here