Vijesti Privreda Zavičaj draži od Austrije: Mladi bračni par Đukić vodi uspješnu farmu krava

Zavičaj draži od Austrije: Mladi bračni par Đukić vodi uspješnu farmu krava

1

Mladi bračni par Đukić, Dejan i Marina, već nekoliko godina na svom imanju u Drijenu proizvode mlijeko i iako poput desetina drugih mljekara u našoj opštini dijele dobro i loše, njihova priča je nešto drugačija. Oboje su u ranim tridesetima, a Dejan se prije prije gotovo desetak godina vratio iz Austrije, gdje je takođe bio preduzetnik, vlasnik preduzeća koje se bavilo dostavom brze pošte, sa 9 zaposlenih.

– Dugo sam razmišljao, oko pola godine, da li da se vratim ili ne, s obzirom da je posao tamo nekad išao lošije, nekad bolje, ali kap koja je prelila čašu bila je smrt mog oca. On je čitav život radio za ovo imanje i nisam mogao da tek tako pustim da propadne. Upoznao sam Marinu, oženio se i od tada smo krenuli da se bavimo poljoprivredom, ističe Đukić, pripisujući zasluge za svakodnevno funkcionisanje darme upravo svojoj supuzi.

Prvo su se upustili u tov bikova, ali kako je zbog priroda te djelatnosti potrebno dosta više sredstava, jer se tokom čitave godine odriče i živi bez stalnih prihoda, preusmjerili su na proizvodnju mlijeka. Pokazalo se to kao dobar potez, jer je farmica sa 2-3 krave danas broji devet grla rase „holštajn“ i „simental“ i četiri junice, sa planom za dalje širenje.

Đukići sarađuju sa mljekarom iz Kozarske Dubice, koja im je osigurala i laktofriz.

– Saradnja je dobra, obaveze isplaćuju redovno, ali je cijena ipak niska. U zadnje vrijeme traži se ispunjavanje mnogo strožijih uslovi, koji su, realno govoreći, na mjestu i svi bi po njima i trebali i da rade, ali je otkupna cijena niska i nadamo se da će se popraviti, optimističan je Đukić.

Drijen ima vodovodnu mrežu, a Đukići uz to i bunar, pa nemaju problema sa napajanjem stoke vodom, a opstanku farme pomaže i to što posjeduju mehanizaciju potrebnu za obezbjeđivanje neophodnih količina hrane, tako da se kupuju samo koncentrati i ono najneophodnije. Na početku je kaže Dejan, pored kukuruza, sijao i ječam, zob i trikital, ali je zbog nedostatka prostora za smještaj odustao. Ove godine je zasijao i 20 dunuma soje, pa željno čeka oktobar i rezultate ovog poduhvata.

Svakodnevne poslove na imanju Đukićima olakšavaju muzilice, dok za one sezonske angažuju i pomoćnog radnika, što nije uvijek lako, jer mnogi neće da rade.

– Trenutna dnevna količina proizvedenog mlijeka je oko 160 litara, ali varira u zavisnosti od stanja krava, dok je maksimalna i preko 200 litara. Sa tim nivoom proizvodnje može se preživjeti, ali ne i zaraditi, zbog čega sam ozbiljno planirao proširenje farme, ali je obaranje cijena prošle jeseni odgodilo taj plan, kaže Đukić, dodajući da mu je cilj da maksimalno iskoristi potencijale farme.

Zbog pada otkupne cijene mlijeka na značaju su posebno dobili podsticaji, naročito oni koje redovno isplaćuje opština Derventa, ali i republički, koji ipak kasne nekoliko mjeseci.

Selo je i poznato po poljoprivredi, a različitim vrstama ove djelatnosti bavi se nekoliko mlađih poljoprivrednika, koji međusobno imaju dobru saradnju.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here