Vijesti Kultura i obrazovanje Završen “Derventa fest”: “Ah, ti bogovi” najbolja predstava Festivala omladinskih pozorišta RS...

Završen “Derventa fest”: “Ah, ti bogovi” najbolja predstava Festivala omladinskih pozorišta RS – FOTO

0

Predstavom „Dva i po međeda“, nastaloj u koprodukciji Mostarskog teatra mladih i Dis –teatra iz Banja Luke, te proglašenjem pobjednika, večeras je u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” završeno 18. izdanje Festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske na kome je najboljom predstavom proglašena parodija za djecu i odrasle “Ah, ti bogovi” Amaterske pozorišne trupe “Milenijum” iz Srbca.

Ova predstava na komičan način dočarava šta je zajedničko Starim Grcima i današnjim ljudima kada je borba za vlast u pitanju, a osim duhovitog, predstava ima i edukativni karakter.

Ovogodišnja selekcija bila je veoma raznolika, od predstava koje ozbiljno promišljaju pozorište, preko komedija, drama, pa sve do onih na granici tragedije, rekao je selektor festivala Novica Bogdanović.

Zajedničko im je što su veoma aktuelne i interesuju mlade ljude. Vidjeli smo njihovu ogromnu kreativnost i energiju koje su sa sobom donijeli emocije, kao i divnu publiku koja je zdušno pratila sve predstave. Glumcima smo pružili kamernu scenu na kojoj se oni malo bolje osjećaju i imaju bliski kontakt sa publikom, naglasio je Bogdanović.

On je dodao i da je veoma dobra odluka da se festival svake godine održava u drugog gradu jer se tako pronalazi jezgro zainteresovanih za ovu vrstu umjetnosti, te je izrazio nadu da će i u Derventi sada biti mnogo više zainteresovanih za glumu.

Narodna biblioteka „Branko Radičević“ se još od aprila priprema za održavanje ovog festivala i to je bio poseban izazov s obzirom da se do sada nisu susretali sa ovakvom organizacijom.

Ekipa Dis pozorišta čine pravi profesionalci i mi smo samo pratili njihova uputstva. Zadovoljni smo urađenim, prezadovoljni posjetom koja je bila tolika da smo morali vraćati zainteresovane, jer je prosječno bilo više od stotinu gledalaca svake predstave. Od ljetos imamo i dramsku sekciju i već se traži mjesto više, rekla je direktor Biblioteke Mirjana Plisnić.

Inače, pored najbolje predstave, žiri u sastavu Milijana Žunić, Ognjen Bogdanović i Miroljub Mijatović, pohvalio je glumačka ostvarenja Bojane Radić, Živorada Pejića i Gaja Prcovića za uloge u svojim predstavama, dok su nagradili Miru Stanišev za najoriginalniji dramski tekst. Najboljom glumicom proglašena je Anamarija Ljubojević („Ah, ti bogovi“), a najboljim glumcem Stefan Balaban (“Čekaonica za bolje sutra”).

Podsjećamo, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, u organizaciji Dis – Pozorišta mladih Banja Luka i Asocijacije omladinskih pozorišta Republike Srpske, u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ od 14. do 20. oktobra održan je 18. festival omladinskih pozorišta Republike Srpske „Derventa fest 2019“.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here