Vijesti Kultura i obrazovanje Završen projekat: “Inovar” donio bolju praktičnu nastavu u Stručnoj i tehničkoj školi

Završen projekat: “Inovar” donio bolju praktičnu nastavu u Stručnoj i tehničkoj školi

0

U Stručnoj i tehničkoj školi ozvaničen je završetak projekta „Inovar“ koji je imao za cilj da učenicima metalskog smjera Stručne i tehničke škole obezbijedi savremene uslove za praktičnu nastavu.

Direktor škole Branka Jović je rekla da će zahvalujući realizacijom ovog projekta učenici završavati školu potpuno osposobljeni za rad, te naglasila da osim praktične nastave u školi, đaci imaju i praksu u preduzećima.

Srđan Nović, saradnik za lokalni ekonomski razvoj u lokalnoj upravi, ističe da se ideja o realizaciji ovakvog projekta rodila u razgovoru sa privrednicima koji traže dobro obučen kadar.

Na njihovu inicijativu smo, u saradnji sa agencijom „LIR Evolucija”, napisali projektni prijedlog, koji je prihvaćen. Završetkom ovog projekta dobili smo uređenu učionicu za izvođenje praktične nastave, opremu za nastavu i niz sitnica vezanih za projektne aktivnosti, rekao je Nović i dodao da je učionica bila potpuno devastirana i nije bila u funkciji, ali da su zamjenom stolarije i podova stvoreni uslovi za nesmetano izvođenje praktične nastave

Ukupna vrijednost projekta je oko 140 hiljada maraka. Oprema je koštala oko 26 hiljada, dok je u adaptaciju prostora uloženo oko 30 hiljada maraka. Učešće opštine bilo je oko 26 hiljada maraka.

Slaviša Jelisić, direktor agencije, istakao je dobru saradnju sa opštinom u realizaciji projekta.

Danas smo pokazali šta smo uradili u Stručnoj i tehničkoj školi vezano za rekonstrukciju i opremanje objekta i opremanje radionice sa mašinama, alatima i opremom za zavarivanje i nabavku repromaterijala potrebnog za obuku učenika .U okviru projekta omogućena je dokvalifikacija i stručno osposobljavanje ljudi koji su zainteresovani za zanimanja vezana za zavarivanje i obradu metala. Kroz ovaj projekat  smo finansirali obuku učenika koja nije do sada bila, a obuka učenika za zavarivanje je povezana i sa preduzećima koja rade ovdje, konkretno sa preduzećem „Metalac  MBM”, koje traže ljude koji već imaju znanja i vještine iz oblasti zavarivanja, rekao je Jelisić.

Projekat je proveden u saradnji opštine Derventa sa banjalučkom Agencijom za razvoj „LIR Evolucija“, a sredstva su obezbijeđena kroz projekata EU ProLokal. Preduzeće „Metalac MBM“ je bilo partner u projektu.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here