Vijesti Politika Završena 31. sjednica SG Derventa: Usvojen Rebalans budžeta i izvještaj o radu...

Završena 31. sjednica SG Derventa: Usvojen Rebalans budžeta i izvještaj o radu Gradske uprave

1

Petnaest odbornika Skupštine grada Derventa dalo je podršku Odluci o raspodjeli suficita kojoj su viškovi sredstava iz prošle godine, u iznosu nešto manjem od 1,5 miliona KM, usmjereni u infrastrukturne projekte.

Prilikom rasprave o dnevnom redu, povučen je Prijedlog odluke o objavljivanju Javnog oglasa za izbor i imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije Derventa i Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za provođenje postupka po Javnom oglasu za imenovanje jednog člana Gradske izborne komisije Derventa, dok su na prijedlog Slavka Tomaša, u ime Komisije za izbor i imenovanja, i zamjenika gradonačelnika Siniše Jeftića, uvršten je Prijedlog rješenja o imenovanju zamjenskog člana Gradske izborne komisije i Prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana “Centar istok-centar zapad”.

Odbijeni su prijedlozi trećine odbornika da se izmijene nazivi vrtića „Trol“ i dijela ulice Đenerala Draže, te prijedlog odbornice Sanje Dimitrić da se sa dnevnog reda skine tačka o raspodjeli suficita.

U diskusiji o Prijedlogu raspodjele suficita zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić rekao je da se radi o raspodjeli sredstava namijenjenim za investicije, što većina lokalnih zajednica nema priliku.

Većina lokalnih zajednica u ovo vrijeme pokreće rebalanse Budžeta zbog drugih razloga. Budžet smo usvojili u zakonskom roku, kao i Kapitalni budžet od 2 miliona KM i već neke poslove ugovorili i završili. Ovaj suficit će ići u investicije i završavanje započetih projekata. Kontraproduktivno je tražiti da se ova tačka povuče, jer se radi o životnim pitanjima, onima koja se dotiču svih građana Dervente.

Naveo je i da je u dokumentu jasno definisano da će se 700.000 KM izdvojiti za sanaciju i rekonstrukciju infrastrukture na gradskim ulicama, za izgradnju lokalnih puteva 400.000 KM, za vodovode i kanalizacije 150.000 KM, 100.000 KM za sportska terene i igrališta, a 50.000 za javnu rasvjetu, te da su trenutno potpisani ugovori o izvođenju radova u vrijednosti od 5,6 miliona KM.

Šef kluba SDS Branko Katanić je rekao da je dobro da postoje sredstva suficita, ali da smatra da su ta sredstva ipak imala veću upotrebnu vrijednost tada kada su bila predviđena da se utroše.

Za nas je sporno kada ovakav dokument dođe u ovakvoj formi, da nisu navedeni putevi i ulice se planiraju izgrađivati, što bi trebalo prema Zakonu o strateškom planiranju. Nastavljena je i praksa neprihvaćenih amandmana, a smatramo da je ovo prava prilika da se završi put Leksija-Vrhovi, što predlažemo našim amandmanom, poručio je Katanić.

Odbornik SNSD-a Slavko Tomaš je istakao da se budžetski dokumenti izrađuju prema Zakonu o budžetskom sistemu, a ne Zakonu o strateškom planiranju.

Pričati o strategiji, dok mi govorimo os suficitu je neozbiljno i predstavlja zamajavanje javnosti. Svi koji žele da saznaju o kojim projektima se radi, dobrodošli su u nadležno odjeljenje gdje mogu dobiti sve informacije. Da to radite, ne bi pisali amandmane za projekte koji se već izvode, rekao je Tomaš.

Na kraju rasprave, dokument je usvojen sa 15 glasova skupštinske većine SNSD-SP-US-NDP, pri čemu je odbijeno 6 opozicionih pristiglih amandmana. Dokument možete pogledati OVDJE.

Diskusije su se nastavile i prilikom rasprave o Nacrtu rebalansa budžeta kojim je predviđeno povećanje budžetskog okvira za 2024. godinu u iznosu od 2.588.000 maraka, tako da ovogodišnji budžet Grada Derventa sada iznosi 27.069.000 KM.

Odbornica Sanja Dimitrić je predložila da se do konačnog prijedloga ovog dokumenta izdvoje sredstva za kupovinu udžbenika osnovcima, te da se utvrdi da li postoji mogućnost da prilikom intervencija sa hitnom pomoći ide i ljekar.

Sad se pozivate na učenike, a kažnjeni ste zbog zloupotrebe škole u političke svrhe. Počeli smo rekonstrukciju škole „Nikola Tesla“, tražimo mogućnost da obezbijedimo namještaj, u Osinji je potrebna „topla veza“, posebno sada kada je priključena na vodovod, sve su to projekti koji po nama imaju prednost u odnosu na ostale. Naše škole nikad nisu ostale bez osnovnih sredstava, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić.

Usvojene su potom i izmjene dijelova regulacionih planova „Jug“, „Gakovac“, te dijela Regulacionog plana „Centar Istok – Centar Zapad“, kao i više odluka o prodaji, zamjeni i prihvatanju poklona zemljišta

Do kraja sjednice bez većih rasprava su usvojeni Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o davanju u zakup bivših školskih prostorija u Kovačevcima KO Bunar neposrednom pogodbom po početnoj cijeni zakupnine, Prijedlog odluke o pristupanju izrade Strategije razvoja Grada Derventa za period 2025. – 2032. godina, Prijedlog odluke o privatizaciji četiri državna stana, Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za zasnivanje stvarne službenosti na dijelu katastarske parcele označene kao k.č 651 KO Drijen, Prijedlog programa korišćenja posebnih vodnih naknada za 2024. godinu, Prijedlog godišnjeg plana utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata u 2024. godini, Izvještaj o radu Gradonačelnika i radu Gradske uprave Grada Derventa u 2023. godini, Izvještaj o radu Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Grada Derventa u 2023. godini. Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Derventa za 2023. godinu, Izvještaj o izvršenju budžeta Grada Derventa za period 01.01.-31.03.2024. godine, Izvještaj o radu Odbora za žalbe Grada Derventa, Informacija o zapošljavanju na području Grada, broju i strukturi nezaposlenih lica, kao i potrebnim kadrovima za razvoj Grada, Informacija o poslovanju privrede na području Grada u 2023. godini, te Informacija o stanju u oblasti kulture na području Grada.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here