Vijesti Politika Završena maratonska sjednica: Jednoglasno usvojen kapitalni budžet, nisu izostale rasprave

Završena maratonska sjednica: Jednoglasno usvojen kapitalni budžet, nisu izostale rasprave

0

Održana je šesta sjednica Skupštine opštine Derventa na čijem su se dnevnom redu našle čak 43 tačke, a nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice i aktuelnog časa, raspravljalo se o Planu kapitalnih investicija za 2017. godinu.

Uprkos zamjerkama opozicionih odbornika što se pojedini projekti, poput puta do groblja i vodovoda u Mišincima, Agićkog kanala, proširenja kapaciteta vrtića ili nastavka radova u Novom naselju, nisu našli u ovom Planu, te na njegovoj „usitnjenosti“, kriterijumima i iznosu koji se odvaja za plaćanje zaduženja po osnovu kapitalnih investicija, dokument je usvojen jednoglasno. Vladajući su poručili da Derventa ima praktično najmanje zaduženje u BiH, da je Plan kapitalnih investicija u visini od oko 10% Bužeta opštine, što je najviše u odnosu na okolne lokalne zajednice, te da se očekuje i povećanje kroz donacije sa viših instanci. Inače, ukupan iznos ovogodišnjeg kapitalnog buđžeta je 2.087.466 maraka, od čega je 1,3 miliona namjenjeno za projekte, a preostali iznos na otplatu dugovanja.

Bez rasprave su, potom, usvojeni prijedlozi zaključaka o utvrđivanju regulacionih planova “Centar istok – centar zapad – blok zapad” i revizije dijela Regulacionog plana “Rampa – Sajmište”.

Rasprava se povela i oko predloženog nacrta Statuta opštine, naročito oko praznika i značajnih datuma. Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić osvrnuo se na to što predloženim nacrtom postoji samo Dan opštine, a ne i Krsna slava, odnosno na predviđanje samo dva značajna datuma i to Dan oslobođenja Dervente u Drugom svjetskom ratu (19. april) i Dan oslobođenja Dervente u Odbrambeno-otadžbinskom ratu (4. juli). Sekretar Skupštine Sanja Malešević pojasnila je da se radi o usklađivanju ovog dokumenta sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi, da je praksa u takvim slučajevima da sudovi osporavaju vjerske praznike isključivo jednog od konstitutivnih naroda, dok je Borivoje Golubović (SNSD) dodao da se radi o nacrtu i da će konačan prijedlog dokumenta biti poznat tek nakon javne rasprave. Odbornici su usvojili i nacrt Poslovnika o radu SO kojim je predviđeno proširenje nadležnosti Kolegijuma, izmijenjen postupak verifikacije odborničkih mandata, formiranje Odbora za zdravstvo, te održavanje tematskih sjednica.

Bez rasprave su usvojene odluke o prodaji opštinskog zemljišta u Osinji firmi “Polet-komerc”, te zemljišta u Industrijskoj zoni preduzećima “Elektron” i “Webo Bosnia”, kao i prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove mjesnih zajednica.

Usvojen je i prijedlog programa podsticaja u poljoprivredi za tekuću godinu u iznosu od 365.000 maraka, kao i izvještaj o prošlogodišnjem i prijedlogu ovogodišnjeg programa sanacije i održavanja lokalnih putnih pravaca.

Pored izvještaja o radu Skupštine u prošloj godini, usvojeni su i izvještaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu javnih ustanova Dom zdravlja, vrtića “Trol”, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke “Branko Radičević”, Sportsko-kulturnog centra, Centra za kulturu i Gerontološkog centra. Podršku odbornika nije dobio izvještaj i plan rada Turističke organizacije.

Usvojene su i informacije o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2016/17 SŠC “Mihajlo Pupin” i Stručnjoj i tehničkoj školi, sa osvrtom na plan upisa u prve razrede u školskoj 2017/18.

U funkciji Skupštine Javnog preduzeća “Derventski list i Radio Derventa” Skupština opštine je podržala Izvještaj o radu za prošlu i Plan rada i poslovanja u 2017. godini ovog javnog preduzeća.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here