Vijesti Društvo Završena posjeta derventske delegacije poljskom okrugu Volomin – FOTO

Završena posjeta derventske delegacije poljskom okrugu Volomin – FOTO

0

Prethodnih dana delegacija opštine Derventa, koju je predvodino načelnik opštine Milorad Simić, a u kojoj su se nalazili i predsjednik Skupštine opštine Marjan Klajić i odbornici Borivoj Golubović i Slaviša Đuraš, boravila je u posjeti poljskom okrugu Volomin. Radi se o uzvratnoj posjeti, na poziv poljske delegacije koja je u Derventi boravila početkom decembra prošle godine.

Tokom radne posjete, derventska delegacija upoznala se sa političko-privrednim okruženjem, kao i istorijskim značajem okruga, a prvi u nizu sastanaka bili su sa načelnikom okruga Volomin Kazimierzom Rakovskim i gradonačelnicom Volomina Elžbijetom Radman. Nakon toga, uslijedila je posjeta volominskoj srednjoj školi „Papa Ivan Pavao II“, gdje su upoznati sa obrazovnim sistemom Poljske, da bi potom uslijedio sastanak sa Pavelom Solisom, direktorom gradskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, što je bilo naročito značajno sa aspekta opštinskih ulaganja u ovu oblast. Prvi dan posjete završen je obilaskom muzeja „CITH Ossów 1920“, posvećenom Varšavskoj bici.

Drugog dana uslijedili su sastanci sa rukovodstvom konditorskog preduzeća „Tago“, potom preduzeća „Provitus“, koje se bavi industrijskom obradom voća, povrća i gljiva, te obilazak poslovnice jedne od najvećih evropskiih pekara – Swiss Bakery u gradu Dabrovka. Posljednje u nizu preduzeća bilo je „DJCHEM Chemicals“, koje se bavi hemijskom industrijom, a čiji je vlasnik Bogdan Domangala boravio u prvoj posjeti Derventi.

Na kraju, u prisustvu ambasadora Bosne i Hercegovine Duška Kovačevića i predsjednika Privredne komore Banjaluke Gorana Račića, načelnik Simić je sa načelnicom Volomina Elžbijetom Radvan potpisatli su Pismo namjere o partnerskoj saradnji između dvije lokalne zajednice.

Okrug Volomin, čije je sjedište istoimeni grad, nalazi se nadomak Varšave i broji oko 200.000 stanovnika, a značajnu ulogu u uspostavljanju saradnje i kontakata imao je Petar Kuzmanović iz Mišinaca.

Derventa Cafe/Foto FB Marijan Kljajić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here