Vijesti Završeno 18. zasjedanje Skupštine grada Derventa – VIDEO

Završeno 18. zasjedanje Skupštine grada Derventa – VIDEO

0

Odbornici Skupštine grada Derventa dali su podršku prijedlogu Rebalansa budžeta za tekuću, te Nacrtu budžeta za 2023. godinu u iznosu od 22.245.000 maraka.

Drugim ovogodišnjim rebalansom Budžet grada Dervente povećan je za 2.124.000 KM, tako da je iznos ukupnog budžeta za 2022. godinu sada 27.347.820 KM, rekao je načelnik Odjeljenja za finansije gradske uprave Derventa Mile Strinić.

Osnovni razlog za povećanje budžetskog okvira je uključivanje sredstava mještana namijenjenih za izgradnju Osinjskog vodovoda, kao i uvrštavanje finansijske konstrukcije za most u Donjem Detlaku i još neke projekte, pojasnio je Strinić, nakon čega je dokument jednoglasno usvojen od strane svih 27 prisutnih odbornika.

Strinić je prilikom obrazloženja Nacrta budžeta za 2023. godinu istakao da je predviđeno da gradska kasa teži 22.245.000 KM, čime je zadržana tendencija rasta budžeta, ali i neometano funkcionisanje javne uprave i javnih preduzeća.

Odbornika PDP-a Mirka Petrića zanimalo je da li je pokretana inicijativa za povećanje koeficijenta za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza kako bi Derventa kao najmlađi grad Republike Srpske dobila više sredstava, te sugerisao da se zajedno sa Poreskom upravom radi na poboljšanju naplate poreza na nepokretnosti, kao i da se osigura više novca za subvencije poljoprivrednicima, odnosno za pomoć ugroženim kategorijama poput penzionera i nezaposlenih.

Strinić je pojasnio da je planiran prihod od indirektnih poreza ove godine veći za 850.000 KM.

Koeficijent za raspodjelu poreza donosi Vlada a usvaja Narodna skupština Republike Srpske i to prema parametrima broja stanovnika i srednjoškolaca, te površini lokalne zajednice. Grantovi penzionerima i drugim kategorijama su ostali na nivou prošlogodišnjih, ali je izdvojeno 30.000 KM više za boračku populaciju, naveo je Strinić.

Predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović se uključio navodeći da je koeficijent povećan 2018. godine, dok je odbornica PDP-a Sanja Dimitrić predložila da se u budžetu za narednu godinu izdvoje sredstva za nabavku udžbenika za osnovce od 5. do 8. razreda i dovoljno sredstava za prevoz učenika. Nacrt je dobio podršku 23 odbornika, uz četiri uzdržana.

Bez rasprave su potom usvojeni prijedlozi odluka o poslovnim prostorijama i garažama u svojini grada Derventa, o raspisivanju Javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Derventa putem pribavljanja pisanih ponuda kojom se u zakup nudi poljoprivredno zemljište u ukupne površine od 346 hektara i o izmjeni Odluke o komunalnoj naknadi.

Odbornici su jednoglasno podržali odluke o kupovini poslovnog prostora u svojini „Addiko Bank“ i o kupovini poslovnog prostora u svojini privrednog društva „Sloboprom“ Lončari, koji su planirani za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta vrtića „Trol“.

Ideja je da se za prostor Fonda zdravstvene zaštite RS provede procedura zamijene, a ne kupovine, koja je kompleksnija i zahtjeva saglasnost Fonda. Ideja je da čitav taj prostor bude namijenjen za proširenje vrtića, kaže načelnica Odjeljena za prostorno planiranje Spomenka Živanić.

Odbornici su prihvatili i o nekoliko odluka o prodaji neposrednom pogodbom gradskog građevinskog zemljišta radi kompletiranja građevinske čestice, te Prijedlog odluke o kupovini nepokretnosti u svojini Đekić (Dušan) Jove iz Dervente, kao i Prijedlog odluke o zamjeni nekretnina između Grada Derventa i privrednog društva „AL-M“ d.o.o. Derventa.

Prilikom rasprave o Izvještaju o radu i poslovanju za prvu polovinu tekuće godine Doma zdravlja direktor ustanove dr Mirko Šaran istakao je da se trenutno rješava problem pedijatrijskog kadra, s obzirom da je pored stalno zaposlene dr Čečavac, pri kraju specijalizacija jednog doktora, a da je drugi doktor spreman za početak specijalizacije iz ove oblasti.

Uspostavili smo uslugu patronaže na gradskom i prigradskom području i cilj je da se ova usluga proširi na kompletnu teritoriju za šta svakako postoji potreba. Ustanova nema dugovanja niti neisplaćenih plata radnicima. Sa UKC Banjaluka i Ministarstvom zdravlja krećemo u novi projekat kojim ćemo unaprijediti usluge Hitne pomoći kojim će najhitniji nehirurški pacijenti dobiti bržu uslugu, naveo je dr Šaran, nakon čega je izvještaj dobio jednoglasnu podršku 20 prisutnih odbornika.

Podršku su dobili i izvještaji JU „Centar za socijalni rad“ (19 glasova ZA), JPU „Trol“ (17 glasova ZA), JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“ (20 glasova ZA), JU „Centar za kulturu“ (26 ZA), JU „Turistička organizacija grada Derventa“ (26 ZA), JU „Sportski centar“ (19 ZA) i JU Gerontološki centar Derventa(22 ZA).

Bez većih rasprave su usvojene i informacija o radu i stanju u sve četiri osnovne i dvije srednje škole u tekućoj školskoj godini.

Na ovoj sjednici usvojene su i Informacija o radu Prvostepene stručne komisije za utvrđivanje sposobnosti lica u postupku ostvarivanja prava iz socijalne zaštite i utvrđivanje funkcionalnog stanja korisnika, Informacija o primjeni Odluke o ravnopravnosti polova u opštini Derventa za period 01.01.-31.10. 2022. godine i Informacija o sportskim aktivnostima i rezultatima rada sportskih klubova u 2021/2022. godini.

Za vd članova upravnih odbora javnih ustanova Centar za kulturu imenovani su Radanović Jasmina, Stjepanović Slobodan i Pijetlović Sanja, Sportski centar Subotić Ognjen, Latinović Drago i Bašić Dario, Dom zdravlja Vasić Milena, Panić Saša i Mrđa Saša, te Centar za socijalni rad Kovačević Daliborka, Subotić Danijela i Stojanović Vesna.

Cijeli tok sjednice možete pogledati ovdje OVDJE.

 

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here