Vijesti Politika Završeno 21. zasjedanje Skupštine grada Derventa – FOTO

Završeno 21. zasjedanje Skupštine grada Derventa – FOTO

0

Danas je održano 21. zasjedanje Skupštine grada Derventa.

Odbornici Skupštine grada Derventa bez rasprave su usvojili Prijedlog programa mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti na području grada Derventa za 2023. godinu, te Prijedlog plana sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije na području grada Derventa za 2023. Godinu.

Takođe, bez diskusija je usvojen i Prijedlog odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, kojim nisu predviđene izmjene u odnosu na prošlogodišnju odluku.

Usvojen je i Prijedlog odluke o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni 1 m² korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području grada Derventa u 2022. godini, koji predstavlja prosječnu konačnu građevinsku cijenu za izdane građevinske dozvole u prethodnoj godini.

Prijedlogom odluke o utvrđivanju mjerila i kriterijuma za određivanje lokalnih puteva i gradskih ulica na području grada Derventa predviđeno je da će gradonačelnik odrediti komisiju koja će uraditi ovaj obiman posao, rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Srđan Nović.

Odbornik SDS-a Branko Katanić je pozdravio je predlaganje ove odluke jer je dosadašnja zastarila i otežavala usvajanje programa sanacija, istakavši da se nada da će na kraju postupka biti jasnija i definisanija putna mreža, dodajući da je nakon zimskog perioda potrebna brža dinamika sanacija puteva, na šta je načelnik Nović odgovorio da dinamika redovnog održavanja puteva zavisi od vremenskih uslova.

Odbornika Socijalističke partije Slavena Gojkovića je zanimalo da li je osovinsko opterećenje od 6 tona po osovini zakonsko rješenje, jer smatra da je to preveliko opterećenje za put kada naiđe vozilo sa više osovina. Pitao je i da li se može ograničiti ukupno opterećenje čitavog vozila na  pojedinim putevima.

Načelnik Nović je rekao da se svi javni putevi moraju graditi tako da mogu podnijeti toliku tonažu po osovini, bez obzira što postoji mogućnost da se neke ulice ograniče na nižu nosivost, nakon čega je odluka usvojena.

Nakon kraće diskusije, usvojen je i Prijedlog odluke o visini naknade predsjednicima savjeta mjesnih zajednica na području Grada Derventa za 2023. godinu koja predviđa isplatu bruto iznosa od 60 KM.

Odbornik SDS-a Branko Katanić je u svojoj diskusiji istakao da je iznos nedovoljan, te da neki savjeti koji imaju želju za radom nemaju adekvatno mjesto za sastanke.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Goran Vukmirica je rekao da je iznos za ove namjene predviđen budžetom Grada i to prilikom njegovog usvajanja, a na pitanje odbornika SNSD-a Davora Simića kolike su naknade u okruženju, rekao je da se radi o iznosu od oko 150 do 200 KM.

Zamjenik načelnika Siniša Jeftić je takođe rekao da je iznos za ove namjene definisan prilikom usvajanja budžeta tako da je ovo pitanje bespredmetno, sa čim se složio odbornik SNSD-a Slavko Tomaš, dodajući da je naknada mizerna, te da odluku treba mijenjati.

Skupština je usvojila i nekoliko odluka o prodaji nepokretnosti u svojini grada, dodjeli na korištenje gradskog građevinskog zemljišta, prihvatanju ponuđenog zemljišta kao poklona, utvrđivanju tržišne vrijednosti za gradsko građevinsko zemljište za Bošković Žanetu i Vujinović Miška, te Kovjanić Zvonka, kao set odluka o zakupu poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske za 25 poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Derventa

Na  21. sjednici usvojen je i Prijedlog odluke o davanju u zakup bivših školskih prostorija u Kovačevcima KO Bunar neposrednom pogodbom, kao i Prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana “Gakovac“, Prijedlog zaključka o prihvatanju inicijative za izmjenu dijela Regulacionog plana „Grad“ Prijedlog zaključka o prihvatanju inicijative za izmjenu dijela Regulacionog plana „Centar istok-centar zapad“ i Prijedlog zaključka o prihvatanju inicijative za izmjenu dijela Regulacionog plana „Jug“.

Nakon razmatranja, usvojene su Informacije o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2022/2023. godini u četiri osnovne i dvije srednje škole na području Grada Derventa.

Usvojena je i odluka o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje tri člana Upravnog odbora Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa, te Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove Gerontološki centar Derventa, nakon čega je produžena funkcija vršioca dužnosti direktora Javne ustanove Gerontološki centar Derventa Borki Kitiću.

Derventa Cafe

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here