Vijesti Društvo Zbog pretjeranog iskopavanja krečnjaka: Zatvoren put koji spaja Osinju i Crnču

Zbog pretjeranog iskopavanja krečnjaka: Zatvoren put koji spaja Osinju i Crnču

0

12784771_1726569777564893_1112175205_n

Najbliži put koji povezuje Osinju i Crnču, dvije najveće mjesne zajednice juga opštine, odnedavno je zbog opasnosti za sigurnost korisnika zatvoren za saobraćaj.

U svemu ovome, čini se, presudnu je ulogu ponovo odigrao ljudski faktor, a nemarnost i želja za što većim profitom, bile su ispred javnog interesa. Prema riječima mještana, već dvadeset godina traje eksploatacija krečnjaka u zaseoku Čančarević, koja je, u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim prilikama i očekivanom erozijom, područje oko trase potpuno urušilo, tako da se na samo par centimetara od ivica puta nalaze ambisi od po nekoliko desetina metara.

Žitelji ovog brdovitog zaseoka kažu da su odavno upozoravali da problem s putem treba riješiti, kako ne bi došlo do ove situacije, ali ističu da nisu uspjeli da zajedno nađu rješenje koje bi bilo pogodno za sve. Kako nisu uspjeli da se dogovore, a za to je najviše kriv Žarko Čančarević, drugog rješenja osim zatvaranja za saobraćaj, nije bilo.

– Nakon što je kopao dio sa lijeve strane puta, gdje se nalazio zajednički majdan sa kojeg smo svi imali pravo da iskopavamo krečnjak, kupio je zemljište i sa desne strane. Put je već dugo vremena nesiguran, a sada je potpuno zatvoren, iako je odavde Derventa bliža 16 kilometara, a djeca iz Crnče koja idu u osinjsku školu moraju koristiti obilazne puteve. Sada se put više ne može ni asfaltirati, iako je preostao svega kilometar da se Osinja i Crnča povežu asfaltom, kažu mještani ovog zaseoka.

S druge strane, Žarko kaže da je zemlja pored puta bila iskopana prije nego što ju je on kupio, te da je, prilikom zatvaranja puta, pijesak istresen na njegovu zemlju.

-Ja nisam kopao tada jer nisam imao ni bager, a sada kad je moja zemlja s obje strane puta, nasuli su mi pijesak i sad se ne može ni pješke proći. Komunalna inspekcija je postavila znakove za opasnost da se ne bi vozilo tuda, a pijesak je nasut i put zatvoren i za pješake, iako put ide mojom zemljom, priča Žarko.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove potvrđeno je da je put zatvoren.

– Po pozivu mještana otišli smo na lice mjesta i ustanovili da je put poprilično oštećen. Mještanin je put potkopao i sad je, vjerovatno i zbog većih kišnih padavina, došlo do odlamanja njegovog dijela tako da više nije bezbjedan za korištenje, pojašnjava načelnik tog odjeljenja Goran Jevtić.

B. N./D. Z.

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here