Vijesti Društvo Zgrada u Novom naselju dobila stanare: Zbrinuto 30 porodica raseljenih i izbjeglih...

Zgrada u Novom naselju dobila stanare: Zbrinuto 30 porodica raseljenih i izbjeglih lica – FOTO

0

Trideset porodica raseljenih lica i povratnika koje žive u opštini Derventa danas je trajno riješilo stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu u Novom naselju. Objekat je sagrađen sredstvima obezbijeđenim u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

Vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za raseljena lica u Vladi Republike Srpske Marko Aćić istakao je da ovaj i drugi slični objekti izgrađeni u okviru RSP prelaze u vlasništvo lokalnih zajednica.

Porodice koje su danas dobile pravo da stanuju u ovoj zgradi to pravo ostvaruju do kraja života, a nakon toga će jedinice lokalne samouprave odlučiti na koji način će upravljati u narednom periodu. Trenutno se na području opštine Derventa gradi ili nadograđuje više od 40 individualnih objekata stanovanja, otkrio je Aćić, najavivši do juna otvaranje i Gerontološkog centra u Derventi kapaciteta oko 100 korisnika.

Opština Derventa ustupila je besplatno zemljiše na kojem je sagrađen objekat, kao i svu potrebnu dokumentaciju i priključke, otkrio je načelnik opštine Milorad Simić.

Zadovoljstvo je što će 30 porodica naših Dervenćana riješiti stambeni status i to po posljednjim standardima. Od danas ni oni više neće misliti da im je Derventa “rezervna” kuća, jer to nije, a mi ćemo i dalje nastaviti da brinemo o svim drugim Dervenćanima koji nisu riješili stambeno pitanje. Ovi korisnici će plaćati 1 KM po kvadratu stana, osim socijalnih slučajeva, i tim sredstvima će se održavati objekat. Ovo je lijepo mjesto za život, u Novom naselju smo uložili značajan novac u infrastrukturu,  podsjetio je Simić.

Jedan od onih čija je porodica riješila stambeno pitanje je Radoslav Benđo.

U Derventu sam izbjegao iz Konjica i 16 godina sam živio u alternativnom smještaju tako da možete zamisliti koliko to nama znači, mojoj petočlanoj porodici, rekao je Radoslav ovom prilikom.

U BiH se trenutno nalazi oko 96.000 raseljenih lica, a još oko 8.500 raseljenih iz BiH se nalazi u zemljama regiona.

Vrijednost RSP u BiH iznosi 75 miliona evra, a do kraja 2022. godine planirano je sagraditi 3.200 stambenih jedinica za ugrožena i raseljena lica. Do sada je sagrađeno oko 1.500 jedinica, od čega 1.100 kuća i 400 stanova.

Najveći donatori su Evropska unija, potom SAD, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska i Turska.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here