Vijesti Kultura i obrazovanje “Želimo sačuvati ovaj dio kulturne baštine”: Održan 3. Festival etno pjesme u...

“Želimo sačuvati ovaj dio kulturne baštine”: Održan 3. Festival etno pjesme u Derventi – VIDEO

0

Sinoć je u Centru za kulturu održan treći Festival etno pjesme u organizaciji SKUD Derventa na kojem su svoje talente prikazali, pored domaćina, i ženska i muška pjevačka grupa RKUD „Pealgić“ iz Banjaluke, Izvorna grupa „Crnućanka“ iz Gornjeg Milanovca, Muška pjevačka grupa „Visoka Krajina“ iz Gradiške, Etno grupa „Bosiljak“ iz Brčkog i Etno sastav „Žubor“ iz Kotor Varoši.

Zbog opasnosti od nevremena publika je nažalost bila uskraćena za ljepotu pjevanja na otvorenom, rekla je član ženske pjevačke grupe SKUD “Derventa” Milijana Žunić.

Imamo dužnost da čuvamo naše etno pjesme jer su to istorijske i ljubavne pjesme koje imaju pozitivnu poruku i lijepu priču, bez opasnosti da se čuje bilo kakav neprimjeren sadržaj. Naša muzika je posebna i specifična, kako melodijski, tako i tekstualno, zbog čega treba da je njegujemo i prenosimo na mlađe naraštaje, poručila je Žunićka, dodajući da su ovakvi festivali značajni i zbog stvaranja veza između mladih ljudi koje etno pjesma spaja.

Po prvi put na festivalu je nastupila i jedna grupa iz Srbije.

Inače, cilj postojanja izvorne grupe “Crnućanka” iz Gornjeg Milanovca i jeste očuvanje srpskog muzičkog jezika kroz repertoar našeg kraja. Želimo jačati nacionalni identitet kroz njegovanje kulturne baštine, a naša izvorna grupa to čini već dva vijeka. Danas smo predstavili naš podmladak, jer se mladi danas sve češće okreću nacionalnoj muzici, rekla je etno muzikolog Ivana Todorović.

Ove godine festival je podržan od strane Ministarstva za prosvjetu i kulturu.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here