Vijesti Društvo Zgrada bogate istorije: Nekadašnji Dom JNA u Derventi obilježava 40 godina postojanja...

Zgrada bogate istorije: Nekadašnji Dom JNA u Derventi obilježava 40 godina postojanja – FOTO

0

Derventski Centar za kulturu, bez premca najposjećenija ustanova ove vrste u Derventi i šire, ove godine obilježava 40 godina od završetka izgradnje ovog velelepnog objekta. Sagrađen od armiranog betona i stakla, nekadašnji Dom JNA, i danas odiše modernim izgledom netipičnim za građevine tog vremena, te zauzima nezaobilanzno mjesto u centralnom dijelu grada. Djelo je poznatog arhitekte Ivana Štrausa.

Kopija katastarskog plana iz 1973. godine

Davne 1973. godine Jugoslovenskoj narodnoj armiji odobrena je izgradnja Doma narodne odbrane, da bi već naredne godine potpisani ugovori o udruživanju sredstava, prema kojim je opština Derventa građevinsko zemljište dodijelila investitoru. Četiri godine kasnije završeni su radovi na objektu veličine oko 1.000 korisnih kvadratnih metara, okruženom zelenom površinom od skoro 2.000 kvadrata, na kojoj danas bivstvuje 40 različitih biljnih vrsta.

Od tog trenutka do danas Dom JNA preživio je burnu istoriju. Do 90-ih godina prošlog vijeka služio je svojoj prvobitnoj svrsi, da bi tokom jednog perioda ratnih dešavanja pretvoren u logor za Srbe.

Nastankom Oružanih snaga BiH 2006. godine došlo je do formiranja komisije koja je odlučivala o raspodjeli perspektivne i neperspektivne imovine dotadašnje Vojske Republike Srpske, tako da je objekat 5. jula 2007. godine predan opštini. Da lokalna zajednica nije preuzela brigu, vjerujemo da bi ovaj značajan objekat danas bio zapušten, otkriva dugogodišnji direktor ustanove Jelenko Živković.

Direktor Jelenko Živković

Vjerovatno samo zahvaljujući ovakom raspletu ustanova u zadnjoj deceniji doživljava novi sjaj. Dok većina drugih društvenih objekata nema ni približno toliko uspjeha, u poslednjih 25 godina Centar za kulturu je postao središte svih okupljanja naše opštine. Oko 35.000 posjetilaca isprati 200 manifestacija koje se godišnje održe.

Od 2009. godine, kada je objekat okrečen i na njemu zamijenjena stolarija i postavljene nove pločice, svake godine lokalna zajednica ulaže u poboljšanje funkcionalnosti ustanove. 2015. godine instalisano je centralno grijanje snage jednog megavat, kojim se grije naša ustanova, ali i zgrade opštine i biblioteka. Prošle godine smo renovirali mokre čvorove, tek je završena sanacija krova, a u narednom periodu želimo da modernizujemo sjedeća mjesta u velikoj sali, otkriva Živković.

Pored velike, centar raspolaže malom salom, bibliotekom i restoranskim prostorom.

Biblioteka Centra za kulturu krije riznicu vojne literature

U biblioteci Centra za kulturu se nalazi 5.500 knjiga.

Takve biblioteke su rijetkost i na ovim prostorima ih više ni nema. Naša sadrži brojna djela o Drugom svjetskom ratu, te vojnu i vojno-stručnu literaturu. Jednom prilikom je delegacija iz Slovenije dolazila da se upoznaja sa pojedinim naslovima, kaže Živković.

Među gostima Centra za kulturu brojne viđene ličnosti

Tokom svoje bogate istorije objekat su pohodile broje uvažene ličnosti iz svijeta umjetnosti, kao i političari i strani državnici.

Pored Narodnog pozorista Republike Srpske, predstave su igrali i glumci različitih pozorišta iz Beograda, Banjaluke, Mladenovca, Niša i slično, a Dervenćani su mogli uživo da vide Velimira Batu Živojinovića, Milorada Mandića Mandu, Milana Laneta Gutovića, Dragana Nikolića, Milana Kalinića i mnoge druge.

Vlada Republike Srpske dva puta je zasjedala ovom objektu, tako da ne čudi da su tu boravili i Radovan Karađžić, Biljana Plavšić, Milorad Dodik, Mirko Šarović, Ivo Josipović, Mladen Ivanić, Dragan Čavić, Dragan Čović, ali i Aleksandar Vučić, Vojislav Šešelj, Toma Nikolić, te ambasadori Velike Britanije, Rusije, Austrije, Češke…

U Centru za kulturu nastupali su i brojni muzičari, poput bendova Divlje jagode i Crvena jabuka, te Braće Teofilović, Narodni orkestar RTRS-a, ali i Dragana Mirković, Nedjeljko Bajić Baja, Neda Ukraden….

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here