Vijesti Društvo Zgrade propadaju, a o tome niko ne brine

Zgrade propadaju, a o tome niko ne brine

0

DERVENTA – Od 90 zgrada na području opštine Derventa registrovano je 47 zajednica etažnih vlasnika. Razlozi zbog kojih u ostalim zgradama nisu registrovane ove zajednice su nezainteresovanost većeg broja stanara, te 190 neotkupljenih stanova i znatan broj garaža.

Zgrade propadaju, a o tome niko ne brine

Ovo je rekao načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštine Derventa Dragan Pajić.

– Veliki broj stanova još nije otkupljen i to onemogućava osnivanje zajednica, pošto je potrebna saglasnost najmanje 51 odsto etažnih vlasnika – istakao je Pajić.

On je dodao da problem kod sazivanja skupštine u tim zgradama stvaraju i vlasnici stanova koji ne borave u njima, a stanove su ostavili prazne ili su ih izdali u zakup.

– U mnogim zgradama u kojima nisu osnovane zajednice etažnih vlasnika loše se ili nikako ne održavaju zajedničke prostorije, već se samo obavljaju hitne intervencije. To su uglavnom popravke ili zamjene vodovodnih ili kanalizacionih cijevi, te otklanjanje kvarova na elektroinstalaciji zgrade – istakao je Pajić.

On je dodao da je najveći problemi održavanja zgrada koje nisu sanirane kreditnim sredstvima Svjetske banke.

– Na ovim zgradama oštećenisu krovovi, uništene fasade,oštećena i dotrajalastolarija, dok su stepeništa, vodovodne i elektroinstalacije u jakološemstanju – dodao je Pajić.

U ulici Stevana Nemanje 71 u Derventi registrovana je Zajednica etažnih vlasnika još 2006. godine.

– Naša zgrada ima 12 stanova, a tri stana nisu vraćena ranijim korisnicima zbog nedokazivanja vlasništva. Vlasnici stanova mjesečno po kvadratu plaćaju 20 feninga za održavanje zgrade i druge radove – rekao je predsjednik Zajednice etažnih vlasnika u stambenoj zgradi u ulici Stevana Nemanje broj 71 Zoran Brković.

On je dodao da su uz pomoć opštine stanari asfaltirali prilaz zgradi, u šta je uloženo oko 3.000 maraka.

Privremeni zastupnici

I pored toga što je do sada registrovan mali broj zajednica etažnih vlasnika, u nadležnom Odjeljenju su neodlučni kada je u pitanju imenovanje privremenih zastupnika.

– Ulogaprivremenogzastupnika zakonom je svedena na njegov rad samo dok se zajednica ne osnuje, što znači da bi bilo moguće da privremeni zastupnici, ukoliko bi imali obezbijeđene solidne prihode kao naknadu za svoj rad, odnosno nerad, odugovlače sa osnivanjem zajednice, a za manju naknadu ne bi ni pristali da rade ove poslove – rekao je Pajić.

Autor: Nenad Simić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here