Vijesti Društvo Zgradu OŠ “Nikola Tesla” očekuje potpuna rekonstrukcija

Zgradu OŠ “Nikola Tesla” očekuje potpuna rekonstrukcija

0

Zidovi ostaju isti, a sve ostalo biće novo u derventskoj Osnovnoj školi “Nikola Tesla” koja je oštećena u zemljotresu krajem 2020. godine. Rekonstrukcija unutrašnjosti ove ustanove počeće najvjerovatnije odmah poslije Nove godine.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” direktor najstarije derventske škole Ljubiša Đurić istakavši da će tada podstanarstvo, druga smjena i otežani uslovi ostati iza njih.

Istraživanja što se tiče betona, statike i zidova su još u toku i čim to bude završeno, slijedi projekat. Nemam zvaničnu informaciju, ali se nadam da bi već u januaru 2023. godine mogli početi radovi. Ono što je definitivno je da će postojeći objekat biti rekonstruisan, jer se ovaj objekat ne smije rušiti zbog svog kulturno-istorijskog značaja, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, sada se snalaze tako što redovno održavaju nastavu u drugim objektima, a druga smjena je svakako problem, kako za učenike tako i nastavni kadar.

Đaci od drugog do devetog razreda su u Srednjoškolskom centru, prvačići su u drugoj osnovnoj školi, a sve je tu, u razmaku od 100 metara. Poteškoća ima, malo i u vezi sa prevozom učenika, ali sve funkcioniše. Resorno ministarstvo plaća prevoz, tako da je to olakšica za roditelje s te strane, rekao je Đurić dodavši da ipak svi s nestrpljenjem čekaju povratak u svoju školu.

I prvi čovjek grada Derventa Milorad Simić kaže za “Glas” da je ova škola od posebnog značaja jer je građena u vrijeme Austrougarske.

Dodaje da je potpisan ugovor sa konzorcijumom, u kojem je, između ostalih, i AGGF iz Banjaluke, uz projektantske kuće, a angažovani su da ispituju stanje i materijale.

Oni ujedno projektuju i to su dva posla u jednom. U punom jeku su poslovi kako bi se stekli uslovi za raspisivanje tendera za građevinske radove. Već smo sa predstavnicima Vlade RS pričali na tu temu. Bila je ponuda da pravimo novu školu, ali u tom dijelu grada nema adekvatne lokacije, a s obzirom na zaštićenost ove zgrade, koju ne smijemo rušiti, rekonstrukcija se postavlja kao najlogičnije rješenje, rekao je Simić.

On je naglasio da je grad iz budžeta za te namjene već izdvojio oko 150.000 KM. Školu, kaže, pohađa oko 850 djece, 130 iz muzičke škole, a zapošljava više od 100 prosvjetnih radnika.

I ja sam završio upravo tu osnovnu školu. Ona je ljepotica i pravi spomenik kulture. Vjerujem da će u toku iduće godine ona biti u potpunosti završena, rekao je Simić.

Bezbjednost

Milorad Simić naglašava da bezbjednost mora biti na prvom mjestu.

Sva istraživanja govore nam da je škola upotrebljiva. Imamo tri nalaza da ne prijeti nikakva opasnost, što je najvažnije, rekao je Simić.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here