Vijesti Društvo “Život mora da teče”: Simić o posljedicama epidemije na privredu i narednim...

“Život mora da teče”: Simić o posljedicama epidemije na privredu i narednim koracima

0

Načelnik opštine Milorad Simić izjavio je juče, komentarišući sveukupno epidemiološko stanje u Derventi, da je situacija stabilna i da se većina sugrađana ponaša odgovorno, uz nekoliko izuzetaka koji na izletištima organizuju druženja, uprkos zabranama.

On je podsjetio da je iz izolacije, istekom predviđenih 14 dana, izašlo 467 osoba, dok je 164 trenutno pod nadzorom. Samo jedna osoba iz Dervente bila je oboljela od “kovida-19” i ona je u međuvremenu ozdravila.

Pored 250 prehrambeno-higijenskih paketa za najugroženije, pripremaju se i paketi pomoći za poljoprivredu i privredu u aranžmanu Vlade Republike Srpske, napomenuo je Simić.

Danas smo dogovorili da „Komunalac“ i Teritorijalna vatrogasna jedinica Derventa, zajedno sa poljoprivrednicima preduzeća „Eko Bosanska Posavina“, te Milivojem Baleševićem i Stankom Mitrovićem, svakog petka, za vrijeme “policijskog časa”, dezinfikuju gradske ulice, trgove i javne površine. Građane pozivam da zatvore prozore i prilagode se toj situaciji, istakao je Simić.

>> Kako izgleda karantin na Plehanu pročitajte OVDJE.

Najveću brigu sada predstavlja realni sektor koji u Derventi broji gotovo 7.000 radnika.

Protekli dana u derventski biro Zavoda za zapošljavanje prijavile su se 54 osobe koje traže posao, a u istom periodu privreda je tražila 56 radnika. Kada dublje analiziramo, njih 13 je na svoj zahtjev raskinulo radni odnos, za njih 8 je istekao ugovor o radu, dok je 13 proglašeno tehnološkim viškom i njih možemo smatrati kolateralnom štetom epidemije. Ipak, stanje nije alarmantno i možemo reći da privreda, uz pridržavanje preporučenih mjera, uglavnom radi, osim preduzeća koja su povezana direktno sa Italijom, poput “Amike”, “Veneto šuza” (Veneto shoes) i SZR “Dado”, koja posluju smanjenim kapacitetom, naglasio je Simić.

>> Mjere Vlade za podršku privrednicima pročitajte OVDJE.

Simić navodi da je uprkos svemu Derventa gradilište, iako se trenutno završavaju poslovi iz prošle godine.

Moramo sačekati da nam viši nivoi odobre održavanje sjednice Skupštine opštine da bi donijeli nove odluke kojima bi pokrenuli projekte planirane za ovu godinu jer ne smijemo izgubiti ritam, život mora ići dalje. Putevi se asfaltiraju, gradi se Vatrogasni dom i građevinska operativa funkcioniše, jer borba sa “koronom” je i borba za posao, rekao je Simić.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here