Vijesti Društvo “Zločinima se dokazivale”: Među osuđenim za zločine u Derventi i Brodu i...

“Zločinima se dokazivale”: Među osuđenim za zločine u Derventi i Brodu i dvije žene

0
Azra Bašić pred Sudom BiH

Za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata osuđeno je nekoliko žena, bivših pripadnica različitih vojnih formacija, od kojih su neke, prema stručnjacima, “zločine činile da bi se dokazale pred muškim kolegama ili im je to bio odbrambeni mehanizam”, piše Detektor.ba.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine imaju nekoliko istraga za ratne zločine kada su u pitanju žene počinioci, a protiv jedne je podignuta optužnica, iako je nedostupna organima gonjenja u našoj zemlji.

Nema razlike između muškog i ženskog počinitelja zločina. Sve crte koje se javljaju kod muškaraca mogu se javiti i kod žena jer, teorijski, nisu različiti u ispoljavanju agresivnosti, smatra neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić.

Prema njenim riječima, puno više je muškaraca koji su počinili zločine jer su žene “rjeđe u vojsci, paravojnim formacijama, ili rukuju oružjem”.

Neke od tih žena su možda zločine počinile kako bi se dokazale među muškim kolegama. Nekima je to bio odbrambeni mehanizam – “ako sam ja agresivna, ne može mi se ništa desiti”. To je nesvjesni mehanizam odbrane, rekla je Bravo-Mehmedbašić.

U Sudu Bosne i Hercegovine su za ratne zločine osuđene Marina Grubišić-Fejzić na pet godina, Albina Terzić na tri, Rasema Handanović na pet godina i šest mjeseci i Indira Kamerić na četiri godine zatvora.

Terzić, koja je osuđena za ratni zločin počinjen u Odžaku, kao i Handanović, osuđena za zločin u Trusini kod Konjica, izdržale su zatvorske kazne.

Kamerić, osuđena za zločin počinjen u Bosanskom Brodu, i Grubišić-Fejzić, osuđena za zločin u Dretelju kod Čapljine, nalaze se na izdržavanju kazne u zatvoru u Tuzli.

Prema presudama, one su zločine počinile kao pripadnice Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Pred Sudom BiH pravosnažno je osuđena i Azra Bašić (HVO), na 14 godina zatvora, zbog zločina koje je počinila na području Dervente.

U toku je suđenje Elfeti Veseli, optuženoj da je zaklala dvanaestogodišnjeg dječaka na području Zvornika. Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Višnje Aćimović za ratni zločin počinjen na području Vlasenice. Pred Sudom u Brčkom za ratni zločin počinjen u tom gradu osuđena je Monika Karan-Ilić, na četiri godine zatvora.

BIRN

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here