Vijesti Društvo Znamenitosti Dervente predstavljene i u drugom tomu Enciklopedije Republike Srpske

Znamenitosti Dervente predstavljene i u drugom tomu Enciklopedije Republike Srpske

0
Foto: Damir Kljajić

Drugi tom Enciklopedije Republike Srpske, čije odrednice počinju slovima V i G, promovisan je juče u Banjoj Luci, u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. U ovom, kao i u prvom tomu, našle su se odrednice koje se odnose na opštinu Derventa.

Jedan od autora odrednica i fotografija koje su objavljene u Enciklopediji mr Damir Kljajić rekao je da se treći tom očekuje krajem 2019. godine, a u njemu će se naći i odrednica koje se odnose na opštinu i gradsko naselje Derventu.

Mr Damir Kljajić derventa
Mr Damir Kljajić

Odrednice koje se odnose na naselja, a koje još nisu objavljene, redovno se dopunjuju novim saznanjima ili podacima. Cilj nam je da odrednice obuhvate sve važne informacije, dodao je Kljajić.

Opština Derventa je tokom 2010. i 2011. godine podržala formiranje lokalne redakcije za izradu odrednica Enciklopedije Republike Srpske koje se odnose na Derventu. Redakciju su činili urednik Damir Kljajić, magistar geografije, i član Željko Asentić, master geografije.

>> Derventa predstavljena i u prvom tomu Enciklopedije RS (opširnije OVDJE)

Drugi tom ima 760 stranica i obuhvata ukupno oko 1.450 odrednica sa oko 25 karata i oko 300 fotografija, štampan je u 2.000 primjeraka, a Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstavila ga je i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Predsjednik Akademije nauke i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da će Enciklopedija Srpske imati ukupno šest tomova te da ova institucija ubrzano radi na ostvarivanju najznačajnijeg projekta koji treba da pokaže kakva je lična karta Republike Srpske.

U drugom tomu o derventskim naseljima, vjerskim objektima, arheološkim lokalitetima…

Foto: Damir Kljajić

Dvadesetak odrednica odnosi se na derventska naselja, ličnosti, crkve, arheološke lokalitete i vodotoke. U drugom tomu Enciklopedije nalaze se odrednice o naseljenim mjestima: Velika, Velika Sočanica, Vrhovi, Gornja Bišnja, Gornja Lupljanica, Gornji Božinci, Gornji Višnjik, Gornji Detlak, Gradac i Gradina; ličnostima: Dragan Vuković (general) i Kornela Vuković (košarkašica); crkvama: Vaznesenja Gospodnjeg i Rođenja presvete Bogorodice u Velikoj Sočanici, Svete velikomučenice Marine u Gornjem Višnjiku, Svete Petke Trnove i Hrista Carja u Gornjem Detlaku; arheološki lokalitet: Visoko Brdo u Gornjoj Lupljanici i rječicu Veličanku.

U Enciklopediji se nalazi i nekoliko fotografija dobara opštine Derventa.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here