Vijesti Politika Žunić: Počinje borba za status grada – VIDEO

Žunić: Počinje borba za status grada – VIDEO

0

Donošenje odluke prema kojoj je opština Gradiška postajala osmi grad u Republici Srpskoj bila je prilika da narodni poslanik Igor Žunić na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine RS podsjeti javnost na inicijativu da i naša lokalna zajednica u skorijoj budućnosti dobije isti status.

Čestitavši Gradiščanima, Žunić je pozdravio ideju da Srpska dobije više gradova, što će doprinijeti većoj decentralizaciji, te da očekuje da će upravo Derventa postati naredni grad u Srpskoj.

Derventa se u istorijskim zapisima pominje već krajem 14. vijeka, a pod Austro-ugarskom vlašću se vrlo brzo razvija, tako da je lokalna zajednica iz koje dolazim već prije stotinu i više godina dobila prvi vodovod, bolnicu, gimnaziju, nedjeljne novine, inače druge najstarije poslije beogradske „Politike“. Prva Direkcija za željeznice BiH osnovana upravo u Derventi, podsjetio je Žunić na istorijski značaj naše opštine.

Ipak, zbog svog dobrog geo-političkog položaja našu opštinu nisu zaobišni ni ratovi u kojima je došlo do velikih materijalnih stradanja, a na ruku Dervente nisu išle ni pojedine političke odluke, donošene od perioda bivše Jugoslavije do posleratnog perioda.

Zbog takvih i drugih političko-teritorijalnih razloga pojedine lokalne zajednice u okruženju imaju poseban status, rekao je Žunić, navodeći primjere Prokuplja i Vukovara.

Derventa se ipak uvjek dizala, ponajviše zahvaljujući svojim građanima, pa danas ima najmanju stopu nezaposlenosti u Republici, jedna je od najrazvijenijih lokalnih zajednica, u Derventi posluje više od 30 stranih investitora, imamo najmanju zaduženost i stabilan budžet. Derventa ima više industrijskih zona, a još jedna takva je planirana pored priključka na auto-put „9. januar“, zaključio je Žunić, dodajući da Izborna jedinica 4 takođe treba da u svom sastavu ima grad, kao što i druge imaju.

Otkrio je i da je lokalna zajednica pripremila elaborat na tu temu, te da borba za status grada tek počinje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here