Vijesti Društvo Počeli radovi na prvoj socijalno-gerontološkoj ustanovi u Republici Srpskoj – FOTO

Počeli radovi na prvoj socijalno-gerontološkoj ustanovi u Republici Srpskoj – FOTO

0

Nakon dugotrajnih procedura, izvođač radova na izgradnji i rekonstrukciji objekata Gerontološkog centra, preduzeće “Graditelj” iz Teslića, danas je i zvanično uvedeno u posao.

JU Gerontološki centar Derventa prva je ustanova u Republici Srpskoj koja je ispunila sve uslove i tako započela realizaciju projekta CEB 2.

Prema riječima ministra Čordaša, vrijednost projekta u Derventi je oko 3,9 miliona evra, od čega je učešće opštine, kroz izradu projektne dokumentacije, razne dozvole i priključke, zgrade i zemljište, oko 2,2 miliona evra.

– Danas smo obilježili početak radova na Gerontološkom centru čiji je kapacitet oko 120 korisnika. Ovaj objekat ćemo obnoviti, ali i opremiti, tako da se nadamo da ćemo u martu naredne godine imati završen objekat, spreman za useljenje prvih korisnika. Vrijednost kreditnog zaduženja za ovaj objekat je 1,75 miliona maraka, ali je ukupna vrijednost mnogo veća, jer u to ulazi i učešće opštine. U Republici Srpskoj ćemo ukupno implementirati projekte u vrijednosti od 35 miliona maraka, a vjerujem da ćemo uskoro početi sa radovima u Trebinju i Doboju, najvećem projektu ove vrste, kazao je Čordaš.

Načelnik opštine Milorad Simić istakao je da je lijepo biti na čelu Dervente kada se dešavaju pozitivne stvari, poput dodjele obnovljenih kuća ili početka izgradnje Gerontološkog centra.

– Mi smo prije pet godina osnovali Javnu ustanovu Gerontološki centar i danas je došao dan kada smo pokazali da sve to nije bilo uzalud, kako su neki smatrali. Ova lokalna zajednica izdvojila je dio bivše bolnice površine 14.000 kvadrata i objekte, koji su devastirani, ali i osnova poduhvata. Naša investicija je gotovo 2,3 miliona, ali mi smo jedni od prvih koji su valjdano pružili ruku i zbog toga se danas prvi objekat ovog karaktera gradi baš u Derventi, istakoa je Simić.

Direktorica JU Gerontološki centar Đurđa Dodig-Pijetlović zahvalila se Vladi RS, Ministarstvu za izbjegle i raseljene, kao i načelniku opštine Miloradu Simiću, koji su prepoznali ideju i stvorili temelj za bolju socijalnu zaštitu starih i iznemoglih.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here