Vijesti Društvo Обнавља се Стара црква, симбол борбе за равноправност православља – ФОТО

Обнавља се Стара црква, симбол борбе за равноправност православља – ФОТО

0
Свештенство и чланови грађевинског одбора приликом посјете епископа Фотија

Стара црква Успења Пресвете Богородице у Српској вароши, грађена у периоду од 1851. до 1855. године, преживјела је два свјетска рата, али је на Спасовдан 1992. године, за вријеме окупације припадника ХВО-а и Армије БиХ, сравњена до темеља минирањем. На радост многих вјерника прољетос је започела интензивна обнова богомоље.

Дервентска варошка парохија стара је око 200 година, иако постоје писани трагови да су се православни Срби ових простора окупљали од 1570. године. Жеља православаца још од тог периода била је да црква буде саграђена у центру града.

У пар наврата је то забрањивано, а посљедњи покушај збио се 1936. године када су мјесни Срби са свештеником Симом Петровићем припремили дио материјала за градњу цркве, али су Други свјетски рат, а потом и комунистичке власти, спријечили градњу. Ипак, 1992. године и то се остварило, а ми у Српској вароши обнављамо коријене од којих је све почело, каже протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић.

И борба за изградњу једине православне цркве у Дервенти до посљедњег рата није била лака. Тадашњи виђенији Срби морали су да из Цариграда добију султаново одобрење. Упркос дозволи, тадашње локално муслиманско становништво је ометало градњу, због чега је затражена и добијена султанова заштита. Цијена градње била је та да богомоља не личи на уобичајене православне цркве, није имала ни звоник, али је своју намјену остварила.

Стара црква је и током два свјетска рата била на мети разбојника, али је објекат остао читав. Аустроугари су 1915. године однијели црквено звоно, па су 1919. године купљена два нова, која се сада налазе на импровизованом звонику храма у центру града. Током Другог свјетског рата црква је опљачкана, однесен је и вриједан дар руског цара, а објекат је у два наврата, 1946. и 1979. године, морао бити реновиран.

Обновљена богомоља задржаће аутентичан изглед Старе цркве, али ће бити мања.

Завршена је електрификација и унутрашње малтерисање, треба да се постави иконостас, а вјероватно ће се размишљати и о иконописању, иако Стара црква није била. Поред цркве, овдје ће бити и један комплекс за испраћање вјерника на починак, пратећи објекти, хладњача и сала за око 200 особа, каже Ћетковић.

Обновљена црква биће посвећена Благовијестима.

Дервента Кафе