Kolumna Ни Тесла ни Пупин никада нису заборавили своје корене

Ни Тесла ни Пупин никада нису заборавили своје корене

18
Марина Булатовић

Поводом 170 година од рођења Михајла Пупина, дервентска књижевница Александра Мариловић разговарала је са Марином Булатовић, новинарком, консултантом за односе са јавношћу и ПР Теслине научне фондације из Филаделфије.

Дервентска књижевница је упловила и у воде драматургије уписавши Академију умјетности у Бањој Луци, а како тренутно пише „Судски процес“, драму која говори о односу Тесле, Пупина и Марконија, тако је разговор са Булатовићевом, која и сама припрема роман о нашим великанима Николи Тесли, Михајлу Идворском Пупину, Милени Павловић-Барили, Милеви Марић-Ајнштајн и Милутину Миланковићу, била прилика за прикупљање квалитетног материјала и овај изузетно поучан и садржајан интервју.

Марина, Ви сте две деценије радили као консултант за односе са јавношћу у Београду, настањени сте у Канади од 2018. Пишете за бројне  медије у Србији и Канади (РТ Балкан, РТС, Илустрована Политика…). Десетак година сте живјели у Саудијској Арабији.

Уз Вашу подршку, Фондација „Ана и Владе Дивац“ даровала је за осамдесет школа широм Србије књиге. Члан сте Извршног одбора Теслиног меморијалног друштва Њујорка. На трагу сличних интересовања, док сам и сама тражила податке о Михајлу Пупину, његовом односу са Николом Теслом, сликаром Пајом Јовановићем, владиком Николајем и кћерком Варваром – стигла сам до Вашег истраживачког рада за потребе новог романа.

Можете ли нам рећи нешто више о томе и откуда је произашла ова инспирација?

Како имам (укупно) 24 године волонтерског стажа у два Тесла удружења у Америци и како је Теслин живот и његова пословна биографија неодвојива од Пупинове јер су били савременици, како је Тесла имао контакте са Миланковићем, и како су се Милевин стриц Радован Марић и Теслин ујак Павле Паја Мандић дружили, иако се њих двоје никада нису срели…полако, али сигурно, склопиле су се коцкице за нови роман, где је и сликарка Милена Павловић Барили један од јунака. Тесла и Милена су били комшије у „Великој јабуци“, дружили се са истим људима, али је судбина уредила да се они не упознају. Мада, морам да приметим да се сâм живот, али и бројни биографи највише огрешили о Милеву Марић-Ајнштајн која је била геније, и без које о Алберту данас скоро ништа не би знали.

Ко су све јунаци Вашег новог романа?

Главни јунаци су Никола Тесла, Михајло Идворски Пупин, Милена Павловић-Барили, Милева Марић-Ајнштајн и Милутин Миланковић, као и две нараторке које ову причу приповедају и „живе“ у Њујорку.

Јунаци романа “Срећна српска Нова година”

Научник Михајло Пупин је кћерку Варвару добио из брака са Катарином Саром Џексон. Како је текла ова љубавна прича? Слути се да је Варварин живот био прилично буран, али је обавијен велом тајне. Смрт ју је дочекала у хотелској соби. Ви сте пронашли њен гроб и она је сахрањена у породичној гробници. Шта је произвело такве прилике?

Пупин је своју докторску дисертацију урадио у Берлину за мање од две године, а одбрана доктората је била 20. јула 1889, када му је било 35 година. Али у Берлину му се десила још једна важна ствар. Пред завршетак студија Пупин се заљубио у Катарину Сару Џексон, сестру свог америчког колеге која је са мајком и сестром боравила у Европи. Љубав је била обострана, па се млади пар венчао у грчкој православној цркви у Лондону, крајем октобра 1888. исте године када су се и упознали. Катарина је припадала богатој америчкој породици, те је венчање било раскошно. Пупин и Катарина били су у браку сâмо осам година јер је она изненада преминула. Имали су ћерку Варвару. Нажалост, ниједна Катаринина фотографија није сачувана, као ни фотографије са венчања.

Тек данас, скоро 90 година након Пупиновог одласка са овог света, после много трагања сазнајемо бројне детаље. Супруга му је била португалског порекла и потицала је из веома богате и образоване породице. Катарина је била неколико година млађа од Пупина и удовица када су се упознали. О дечаку који је имао сâмо осам година  и шестогодишњој девојчици  које је довела са собом у брак, Пупин је бринуо са очинском љубављу. То су били  Frederick J Agate (1880 – 1951); Mary Virginia Agate (1882 – 1950).

Варвара Пупин, Народни музеј Србије

Када је кренула у основну школу, Варвара је остала без мајке. Са оцем је имала врло турбулентан однос, она се два пута удавала и два пута разводила, није имала среће на љубавном плану. Ни у једном браку није имала децу, а сестра и брат по мајци, преминули су пре ње, па је то један од разлога што се за њен гроб дуго није знало. Биографи су најчешће говорили да је Варвара сахрањена на Сиротињском гробљу у Њујорку (Poor Cemetery In New York), али Богу хвала то није истина.

После дугог трагања, добила сам одговор од Сусан Олсен, директорке за подршку клијентима Вудлон гробља из Бронкса која ми је потврдила да је Варвара сахрањена на истој парцели као њени отац и мајка. Она је умрла на Менхетну једног спарног јулског дана 1962. Занимљиво је да је и она имала проналазачки дар на оца. Чак јој је признат и један патент!  Пред Пупинову смрт у болници, она je видела Теслу који је дошао да обиђе болесног Пупина.

Надам се да ће надлежни органи у Републици Србији помоћи иницијативу из дијаспоре да се постави Варвари надгробни споменик на гробљу у Бронксу, како и доликује ћерки нашег великана.

Како је изгледао живот кћерке научника и великог хумaнитарца Михајла Пупинa, а каква је била судбина Пупинове усвојене дјеце?

У први брак она је ступила врло млада и без пристанка оца. О првом Варварином мужу знамо веома мало. Али све нам говори да је био прави лузер и покварењак. У то време, младе девојке из елитних кругова, тренирале су тенис и јахање, па је и Варвара као богата и млада тренирала ове спортове. Њен муж био је тренер у коњичком клубу, а на венчању је узео презиме Пупин како би лакше напредовао у каријери. Тај брак није дуго трајао – ни до њеног пунолетства. Она се вратила оцу. Увек му се враћала… Али њен први муж био је мање погубан од другог који је био адвокат, али и страствени коцкар. Можемо закључити да је Варварин живот био психолошка трагика материјално ситуираних особа која је актуелна и данас у западном друштву. Сведоци смо да постоји мноштво добро ситуираних људи који се осећају празно, несрећно и усамљено, иако су окружени изобиљем и наизглед имају све што им је потребно.

За разлику од Варваре, усвојена деца су била веома успешна, за њих се закачио тај Пупинов ‘пелцер’. Они су били школовани, образовани и остварени. Посебно је био успешан усвојени син. Та деца су јако волела Пупина. Усвојени син, као и Пупин, активно је учествовао у раду Црвеног крста.

Теслина научна фондација (ТФН) из Филаделфије годинама ради студију како увести Теслу у школски програм Америке. Тако је настала драма „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност“. Ви сте били косценариста. Дигитална верзија књиге се може и бесплатно преузети. Можете ли више  рећи о концепту ове драме и начину на који је иста извођена?

Драма под називом “Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност” на српском и енглеском језику, намењена је за извођење у основним школама у Америци, Србији и Републици Српској, као и полазницима школа глуме, дечјим позориштима, као и у Тесла Клубовима широм планете.

Пројекат је осмислила Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије која годинама ради на увођење Тесле у школски програм Америке.

Прве дигиталне копије већ су одавно подељене. Дошло је до правог одушевљења међу наставницима и директорима школа. Интересовање за драму стигло је чак из Африке. Јавиле су нам се школе из Сан Дијега, Чикага, Детроита, Филаделфије, Крушевца, Београда, Бања Луке… Циљ је да кроз Тесла Драму упознамо децу са Теслом, као и да им приближимо његов рад и изуме.

Тесла меморијално друштво из Њујорка, упутило је писма Влади Републике Српске и кабинету предсједника РС са приједлогом да се Теслин рођендан, 10. јули прогласи за Национални дан науке у Републици Српској. Пошто сте  једна од потписника иницијативе, можете ли нешто више рећи о важности овог приједлога?

Тесла је био српског порекла, и по оцу и по мајци, а како је он за живота то често истицао и јавно се поносио Династијом Карађорђевић, а прво одликовање икада добио је од младог краља Александра Обреновића у Београду, 1892;  то је најмање што ми данас можемо учинити за њега.

Краљ Петар Други Карађорђевић је у јулу 1942. дошао у хотел Њујоркер да посети Теслу. Знамо да је Тесла био одан Краљевском дому Карађорђевића и да је био велики поштовалац генерала Драже Михаиловића. Зато верујем да 10. јули, Теслин рођендан, треба достојно обележавати у свим Српским земљама, а Република Српска је једна од њих.

Никола Тесла

Уз глумицу Катарину Радивојевић били сте добитница награде „У духу Тесле“ за 2019. Такође, ви сте ту награду добили и за 2023. годину. Можете ли  нешто више рећи о овим пројектима и контексту саме награде?

У јануару ове године одржана је традиционална 12. Тесла конференција када се награде додељују, у хотелу Њујоркер, на Менхетну. Баш тада се навршило 10 година како волонтирам за Тесла научну фондацију (ТНФ) из Америке, па је то био повод за признање.

Током сваке Конференције додељују су захвалнице, медаље и најпрестижнија награда „Tesla Spirit Award“ заслужним организацијама и појединцима који су током претходне године промовисали име и дело Николе Тесле и име Теслиног народа (на достојанствен и оригиналан начин).

Ове године, награде су примили Никола Тесла Клуб Сан Диего, Никола Тесла Клуб Детроит, др Нада Мартиновић, др Вјера Мујовић, др Ђорђe Н. Колџић, Школа Бановић Страхиња из Београда, Рада Комазец и моја маленкост.

Мало је познат податак да се научник Михајло Пупин налази на слици „Сеоба Срба“ знаменитог сликара Паје Јовановића. Можете ли нам више рећи о Пајином односу према Пупину и према Николи Тесли?

Преломни тренутак у стваралаштву Паје Јовановића био је његов први боравак у Америци; од октобра 1902. до краја марта 1903. Уметник је намеравао да у “Обећаној земљи” наслика више портрета, и евентуално приреди изложбу радова насталих на Новом континенту. Како је тада писала штампа, Паја стиже у Америку на позив свог пријатеља-сликара Артура Ферариса који је у Америци већ стекао име цењеног и траженог уметника. Паја је тада, између осталог, био и гост нашег професора са Колумбије. Пупин је поручио од Паје свој портрет, али и портрет своје ћерке.

Пупин је користио сваку прилику да свом земљаку боравак у Америци учини што пријатнијим и да му буде добар домаћин. Сликар је њихове портрете довршио у свом њујоршком атељеу, по скици или по фотографијама које је добио у Пупиновој лабораторији на Колумбији. Пупин се до краја свог живота дописивао са Пајом Јовановићем који је овоземаљски живот заменио вечним 1957.

Паја је у Њујорку, у позну јесен 1902. године, срео и Теслу који је тада становао у хотелу Асторија (Waldorf-Astoria).  Тесла га је позвао на вечеру и  упознавање у ресторану хотела. Без обзира што су живели на два континента знали су један за другог, па је само било питање тренутка када ће се упознати. О Теслиним проналасцима се писало широм света, а Паја је био очаран Теслиним “чудом” у Колорадо Спрингсу. Слушао је искуства људи који су били сведоци Теслине посете Београду.

Касније му је Паја писао у молећивом тону, тражећи, између осталог да му Тесла позира само два или три пута за портрет. Нажалост, одговор није добио, а Паја излаже на Менхетну, али без свог најзначајнијег експоната. Тесла је сâмо једном позирао и то мађарској принцези и сликарки Вилми Љвов Парлаги. Данас се овај Теслин портрет чува у музеју у Немачкој; “Плави портрет Николе Тесле”, из 1916. Иста мађарска принцеза и сликарка урадила је портрет и Теслиног омиљеног краља Петра Првог. Она је сликала нашег краља баш 1903. када је Паја био у Америци. Мислим да је то било пресудно за Теслину одлуку и избор. Жена-уметница је можда била занимљивије друштво од Паје Јовановића.

Паја Јовановић је начинио и Варварин портрет?

Тако је, тај портрет се данас налази у Народном музеју Србије у Београду и део је Пупиновог “Ликовног легата”.

Да ли су истинити подаци о напетости односа између Тесле и Михајла Пупина? Шта је права истина о самом судском процесу Тесла-Маркони те крађи патента (којој је Михајло Пупин био сведок)?

Тесла и Пупин су били различите личности – потицали су из различитог окружења. Тесла је био интровертна личност и индивидуалиста; а Пупин – екстровертна, отворена и друштвена личност. Тесла је своје патенте најчешће осмишљавао потпуно сам, а Пупин углавном у тиму. Пупин је сарађивао са Едисоном и Марконијем, а Тесла је са њима имао спорења.

У Америку су дошли са неколико центи у џепу и ту су остварили успешне каријере и постали славни. И Тесла и Пупин су се дружили са Марком Твеном! Обојица су експериментисали са X-зрацима. Тесла годину дана пре Рендгена, а Пупин почиње експерименте две недеље након што је чуо за Рендгеново откриће. Добили су Едисонову медаљу, прво Тесла, а после и Пупин… Имали су урођену продуктивност. Налазили су радост у дисциплини и раду. Обојица су своје патенте продавали Вестингхаусу и имали патенте из области радио-технике. Били су монархисти и увек су оправдавали политику династије Карађорђевић. Умрли су у Њујорку, а опело им је држано у Катедрали Светог Јована Богослова…

Где год је ишао, Тесла је фасцинирао појавом, наступом и понашањем. Врло брзо је стекао популарност. Можемо слободно рећи да је он био аристократа, потицао је из младог грађанског сталежа… С друге стране, Пупин је био сељачко дете, а током студија је научио како је бити и гладан и жедан. Све је стекао огромним радом и трудом.

Заједно са Пупином, Тесла је био ктитор свих наших цркава и манастира у Америци који су грађени током његовог живота. Њихов однос је имао своје успоне и падове, баш као однос сваког од нас са својим пријатељима или рођацима.

Оно што је важно, видели су се пред крај Пупиновог живота. Тесла је ушао у Пупинову собу са шеширом и подигнутим оковратником од капута, пружио му руку и плачући питао “Како си мој стари добри пријатељу?”, а онда је затворио врата болничке собе. Остали су сâми дуже од једног сата, иако су лекари Тесли рекли да може да остане код Пупина сâмо 15 минута.

Неколико дана касније, једног хладног и кишног мартовског дана 1935, Тесла се телефоном јавио Милошу Тошићу у наш конзулат.

Тихо му је рекао: “Умро је мој стари пријатељ. Хоћемо ли да идемо на спровод?”

Хоћемо” – одговори му Тошић.

Сутрадан су Тошић и Тесла заједно ишли на сахрану професора Михајла Пупина.

О томе сведочи звучни запис Милоша Тошића, војног аташеа из Њујорка,  Теслиног доброг пријатеља – дат Радио Београду. (“Историја писана гласом” – Драгослава Симића, Архива Симић).

О судском процесу Тесла – Маркони, можемо рећи да Пупин никога није подржао.  Он је изјавио: “Радиотехнику није изумио ни Маркони, ни Тесла – него ја!”

Пупин је имао патенте за електронски радио предајник и пријемник,  што је стварна радиотехника, а Марконијеви и Теслини патенти су претходница електронике.

Али о томе постоје само приче… Нико нема документацију са суђења и због тога се историчари наука не изјашњавају. Они кажу: “Док то не видимо у записницима, не можемо ништа тврдити”.

Но, поред свега наведеног, Тесла и Пупин су имали исти матерњи језик и васпитање, исту веру и традицију, што је било пресудно за њихову „космичку“ блискост и трајну повезаност.

Ко су, заправо, били људи који су блатили углед Михајла Пупина и зашто? Покрадени су и његови фондови за стипендирање?

Михајло Олћан, Пупинов сестрић, син Пупинове рођене сестре Персиде, био је члан Недићеве владе. Од Титове политичке формације проглашен је за ратног злочинца. Пре двадесет година када је др Драгољуб Цуцић из Регионалног центра за таленте “Михајло Пупин” (Панчево), тражио траг нестанка средстава са Пупинових фондова, уочио је да је све нестало непосредно након рата, уз нечитке потписе, подизања тих средстава. После рата, вихор емиграције однео је Михајла Олћана у далеку Аустралију, где је и умро крајем 1961. Важно је напоменути да је за време Првог светског рата био мобилисан и послат на руски фронт, пребегао је Русима, и ступио у ред Српских добровољаца. Од Руса је одликован највишим ратним одликовањем Георгијевским крстом, а од Срба Орденом белог орла са мачевима. Учествовао је у пробоју Солунског фронта. Живео је у Зрењанину и био је ожењен блиском рођаком краља Николе Петровића.

Пупин се за живота декларисао као монархиста, те наравно није био популаран у комунистичком режиму који је дошао на власт након Другог светског рата. Пупин је сматран за капиталисту, а самим тим сећање на њега било је непожељно. Пупин је био у комуникацији око организације његовог предавања у Београду, које се нажалост никада није догодило, иако је Пупин био у одличним односима са владајућом династијом Карађорђевић и на позив српске владе дошао у главни град Србије 1919. године. Непосредно пред заказано предавање, лично му је Ђорђе Станојевић (ректора Београдског универзитета)  сугерисао да одустане од те идеје: “Поједини студенти спремају демонстрације против тебе. Већ је била револуција у Русији. Под утицајем Октобарске револуције студенти-комунисти мрзе богаташе. А ти долазиш из капиталистичке Америке. Тебе овде сматрају и за богаташа и за капиталисту! Чим изађеш да говориш – постоји опасност да неко звижди у анфитеатру“. Пупин је послушао његов савет и одустао од наума да одржи предавање.

Професор доктор Драгољуб Мартиновић, који је написао велики број књига о Пупину и Тесли каже да је дошао до сазнања да је са Пупунове књижице 1945. подигнут сав новац, са нечитким потписом, вероватно неког службеника УДБ-е, из Српско америчке банке (чији назив и данас стоји на згради поред споменика Цару Николају, а преко пута Скупштине Београда, где је у приземљу била и продавница Клуза). У тој банци био је депонован Пупинов новац, а једна од његових задужбина била је и Фонд којим је руководило Привредно друштво „Привредник“ из Београда.

Већ дуго живите изван наших простора. Ми са различитих аспеката проналазимо инспирацију у овим великанима. Уз све што су учинили за наша покољења, чиме су нас, ипак, највише задужили?

Нико од њих никада није заборавио своје корене – икону и обичаје. Ма где да су живели, ма колико славе да су стекли. То је оно што треба имати на уму када о њима мислимо. Пупин је славио Светог Саву, Тесла – Ђурђевдан (славу) и свој имендан Светог Николу, Милева Марић – Светог Стефана (9. јануар), сликарка Милена – Светог Атанасија Великог (31. јануар), а Миланковић – Ђурђевдан. Човек који заборави своје корене и огњиште, остаје без идентитета.

Више информација о Марини Булатовић: https://bulatovic.net/marina/

Александра Мариловић

18 KOMENTARI

  1. „Мада, морам да приметим да се сâм живот, али и бројни биографи највише огрешили о Милеву Марић-Ајнштајн која је била геније, и без које о Алберту данас скоро ништа не би знали.“
    Kada sam proitao ovaj pasus, prestao sam dalje da citam. Ko napise ovakvu glupost, taj mora biti totalno neinformisan, neuk, jednostran, neobrazovan ili pak vrlo drzak.
    Albert Einstein je svakako najbriljantniji blize proslosti i nikakva Mileva niti bilo kondrugi nemaju veze s njegovim radovima, njegovim teorijama, njegovim doprinosom savremenoj fizici, astrofizici, kvantnoj fizici, matematici itd. Niko, apsulutno niko se s njim ne moze porediti.
    A sto se tice Tesle i Pupina, njihov rad je za svaki respekt i pohvalu. Ostat ce zapamceni po mnogo cemu, ali nemam pojma zasto ih treba stavljati u bilo kakav nacionalni okvir. Obojica su bili samo Ametikanci i to je jedina istina. Tesla je samo jednom u zivotu posjetio Srbiju i bio 2 dana u Beogradu. To je sve. Nikakve veze sa Srbijom nije imao. Za Pupina vazi slicno, jedino eto on se rodio u Vojvodini a Tesla u Hrvatskoj. Apsulutna je neistina da oni „nisu zaboravili korene.“ Jesu itekako, i cijeli zivot su zivjeli u USA i nikada nista nisu uradili ni za Srbe ni za Srbiju. Ostalo je mit i izmisljotina.

  2. @Ja A gdje sam ja to dragi prijatelju tvrdio da oni nisu Srbi??? Ako su oni tvrdili da su Srbi, onda oni to i jesu bili. Ali to nemozr biti razlog da se od toga pravi mit. Srbi imaju mnogo mitova i ne treda im vise. Tvrditi da Tesla i Pupin „nisu zaboravili korene“ i na tome graditi neke izmisljene price je zaista mitomanija. Za Teslu se zna da cak nije dobro ni znao srpski jezik. Za Pupina ne znam. Al cinjenica je da su obojica bili Amerikanci i kao Amerikanci umrli. Ni jedan se nije vratio ni u Srbiju ni u Hrvatsku u zemlje svoga porijekla.
    Ali tvrditi da bez Mileve, za Einsteina niko nebi znao, e to je vrhunac mitomanske prirode koja je prisutna kod nekih Srba. Kazati za Einsteina da bi bio nebitan bez Mileve samo zato sto je Mileva bila Srpkinja od koje se uostalom i rastao pa tek poslije stvorio svoje grandiozno djelo. To nije smijesno. To je za ovu mladu i vjerovatno preambicioznu osobu prilicno zabrinjavajuce.

  3. Da ste upoznati sa njihovim radom i delovanjem za korist srpskog naroda ne biste tako olako govorili to što govorite. Svi veliki narodi imaju mitove, samo su Srbima zabranjeni. Pustite vi Teslu, Pupina i Srbe…brinite se o sebi

  4. @Ja Ipak moram i vama a i ovim mladim djevojkama reci slijedece. Tesla i Pupin su bili velikani i dali znacajan doprinos nauci a pogotovu prakticnoj primjeni nauke u svakodnevnom zivotu. Takve velicine se ne smiju svoditi na uske nacionalne okvire. To ni jedna nacija na svijetu ne radi sa svojim naucnicima. Galilej,Abu Sina, Newton, Planck, Maxwell, Faradey, Schopenhauer,Ciolkovski, ………., Einstein nikada nisu bili prvenszveno Njmeci, Italijani, Englezi, Arapi, Rusi niti im je njihova nacionalnost bila glavno obiljezje. Ne njihov rad i doprinos nauci i čovjecanstvu, po tome se pamte.
    Ali iznad svih, daleko iznad svih stoji tvorac Opšte i Specijalne teorije Relativiteta, Albert Einstein.

  5. Zato ih valjda svojataju oni preko Save a Vi ih proglašavati Amerikancima. O sebi se zabavite, ovo što radite je patetično.

  6. Mileva je upisala Politehniku 1896. i našla se među 20 žena koje su studirale prirodne nauke i matematiku na svim nemačkim i švajcarskim univerzitetima. Bila je jedina žena među studentima fizike u svojoj generaciji na Politehnici. Ovo je bio ogroman uspeh, kada znamo kakav je bio položaj žena krajem 19. veka. Kada su konačno podeljena svedočanstva o položenim ispitima tokom studija na Politehnici, Albertov prosek ocena bio je 4,6 – a Milevin 4,7. Ali ona nije položila diplomski, iako je predhodno dala sve ispite. Da ništa drugo nije uradila, ovo je već bio pravi podvig. Čak i Nobelova nagrada koju je Albert dobio 1922. (za 1921.) odnosi se na 1905. na rad iz perioda života sa Milevom. Ceo iznos novca od Nobelove nagrade Albert je ‘dao’ Milevi, nakon njihovog razvoda, jer se taj uslov nalazio u Presudi o razvodu iz 1919. u kojoj je Mileva bila Tužilja protiv profesora Alberta.

  7. Teorija relativiteta je postojala i pre Ajnstajna, ali u nesto drugacijem obliku.
    Formula E=mC2 je postojala i pre Ajnstajna, ali tvorec formule nije mogao da je dokaze matematickim putem. (podaci iz National Geografic specijalno izdanje o Ajnstajnu, objavljeno pre jedno 10-12 godina, na engleskom jeziku. Tu mozete naci imena tih naucnika). Ajnsajn je “samo” izveo matematicki dokaz za poznatu formulu (dokazao da je tacna). A zna se da je to radio/uradio sa Milevom koja je bila daleko bolji matematicar od njega.
    Uostalom, zasto Ajnstajn nije dobio jos jednu nobelovu nagradu, za rad koji je objavio posle razvoda od Mileve? (kao Marija Kiri, posle smrti muza Pjera) Zasto nije nista veliko i znacajno postigao, posla razvoda? Ne spori se Ajnstajnu da je bio genije, ali neko mu je pomagao (Mileva) u matematickim proracunima u Specijalnoj, kao i kasnije, neko drugi, u Opstoj Teoriji Relativiteta. Treba samo covek da stavi prst na celo, malo razmisli i sve ce mu biti jasno.

  8. Dragi moji Borise, Selena, Ja, i ove dvije djevojke koje su ucestvovale u ovom interview! Ovo je sve zaista smiješno. Zao mi je ali moram vam reci da vi pricate nebuloze. Vi se usudjujete da komentirate i cak dovodite u pitanje najveci um savremene nauke i to samo zato sto je jedno vrijeme bio ozenjen Milevom i sto je Mileva bila Srpkinja. Postoje milioni dokumenata o radu i zivotu Alberta Einsteina, sa tumacenjima njegovih teorija ili bar pokusajima da se obicnim ljudima te teorije malo priblize, sto je, vjerujte, jako tesko. Mozda samo svaki milioniti stanovnik zemljine kugle moze bar malo da razumije njgovu opstu i univerzalnu teoriju relativiteta, njegovo poimanje vrijeme-prostora (zeit-raum), njegovo tumacenje zakrivljenog prostora kao tumacenja gravitacije, njegov doprinos kvantnoj fizici itd.itd. I onda se nadju dvije preambiciozne mlade dame i tvrde da bez Mileve nista od toga nebi bilo i da bi Einstein ostao nepoznat. Njih dvije to tvrde nasuprot hiljadama fizicara, astrofizicara, i naucnika drugih kategorija koji valjda toga nisu svjesni. E ali posto je Mileva bila Srpkinja, onda po teoriji pomalo nacionalistickoj, mora da je ustvari ona to sve izmislila a Einstein ukrao i prisvojio, zar ne Marina i Aleksandra. I tako sada portal Derventa Café postaje prvi u svijetu koji ce Einsteina predstaviti kao lazova i falsifikatora. A uz to Boris jos doda formulu E=mc², da bi pokazao da je i on čuo za tu formulu koju svi znaju a niko pojma nema sta ona znaci. E pa Borise, nije dovoljna Wikipedija. Na internetu svasta pise. Einstein nije „izvodio matematicke dokaze“, Einstein nije bio matematicar nego fizicar.
    Nacionalna romantika nije u principu losa stvar, ali se s tim ne smije pretjerivati. Stvara se nerealna slika o tome kako su Tesla i Pupin dnevno tugovali za rodnim krajem, sanjali Srbiju, uzdisali i patili od nostalgije, a jadna dobra srpkinja Mileva sve izmislila ali je ruzni Švabo Einstein pokrao. Nista od toga nije istina ali se moze napraviti prica za naivne.
    Smijesno i tuzno u isto vrijeme.

  9. Molim vas potrazite Nacinalnu Geografiju, specijalno izdanje o Ajnstajnu od pre 10-ak godina, pa procitajte. (americko izdanje)
    U medjuvremenu imate dva linka sa tekstovima koje nisu pisali sbi a ni neuceni i naivni, pa se malo obavestite. Pozdrav, Boris

    Link: https://www.scientificamerican.com/article/was-einstein-the-first-to-invent-e-mc2/
    Title: Was Einstein the First to Invent E = mc2?
    The great physicist was not the first to equate forms of mass to energy, nor did he definitively prove the relationship.
    Written by: TONY ROTHMAN
    Date: September 2015 issue

    Link: https://physicsworld.com/a/did-einstein-discover-e-mc2/
    Title: Did Einstein discover E = mc2?
    Date: 23 Aug 2011

  10. Interesantna prepiska o Tesli.
    Juce sam slucajno gledao englesku verziju-film o Tesli na DR2.
    Oni kazu da Tesla nije bio ni srbin ni hrvat ni amerikanac.On je bio naucnik koga porijeklo nije uopste doticalo.

  11. @dado Pa ja upravo pokusavam da objasnim ovim damama koje su napravile interview koji je povod ovoj prepsci, da je sve sto su rekle o Teslinom a i Pupinovom odnosu prema rodnoj grudi, porijeklu, zavicaju, nacionalnosti i.t.d., samo pusta nacional-romantika u kojoj nema nista istinito. Niti su oni petili od nostalgije, niti im je zavicaj mnogo znacio. Bili su amerikanci jer je u Americi sasvim normalno da budes amerikanac i da te nikad niko ne pita odakle si dosao, koje si vjere, koje nacionalnosti, svi su samo amerikanci. Ni u prvom ni u drugom sv.ratu ni Tesla ni Pupin nisu se uopste zanimali ni za Srbiju ni za Jugoslaviju ni za svoj zavicaj. Pseudo romanticne price o njihovoj ljubavi prema zavicaju nemaj osnova. Obojica su bili velikani, veliki umovi i prakticari koji su zaduzili covjecanstvo. U Hrvatskoj su Teslu stavili na Euro kovanice, unSrbiji se po njemu zove aerodrom u Beogradu. A kada bi se Teslu pitalo, njemu bi to vjerovatno bilo svejedno.
    Ali kad stvari odu dotle da ove dvije dame iznesu tvrdnju da „ Милеву Марић-Ајнштајн која је била геније, и без које о Алберту данас скоро ништа не би знали.“ e tada stvari krenu sa nacionalnog romantizma u cisti nacionalizam. Interesantno je zapaziti da recimo njemci nikada ne potenciraju da je Einstein bio Njemac, italijani da je Enrico Fermi bio Italijan, rusi da je Igor Stravinsky bio Rus, sirijci da je Steve Jobs bio Sirijac,……..svi su bili amerikanci. Ali nacinal-romantizam i nacionalizam je uglavno osobina malih naroda.

    • Bla, bla, bla…pogledašte li snimak Tesline sahrane?

      Ako je sve to tako, zašto se borite da dokažete da nije Srbin, zašto sina pravoslavnog sveštenika svojatate?

  12. @ja. „PogledaŠte li“ ili „pogleaSte li“??? Dodjošte ili dodjoste, odošmo ili odosmo. Znam da se u srpski jezik uvuklo to Š koje je apsulutno porešno i uzasno smeta a prisutno je posebno medju niskoobrazovanim slojevima stanovništva.
    Što se tice svojatanja Tesle, pa ja se u mojim komentarima upravo zalazem protiv svojatanja jednog naucnika koj sam nije zelio da bude bilo cime ogranicen pa ni svojon nacionalnošću. Svojataju ga i Hrvatska i Srbija a on to ne zasluzuje. Nemojmo pričati bajke koje sami izmislimo jer nam to godi i podrzava nas nacionalni ponos. Budimo realni, Tesla do toga nije ni najmanja drzao. On je bio velikan koji je bio iznad nacije, religije, porojekla, korijena itd. On se definirao svojim djelom. Ljudi koji nemaju nicim da se pohvale, pronadju naciju kao uporište pa onda pocnu da masu zatavama i prave mitove. Tesla je imao mnogo toga drugog cime je imao da se hvali.

    • Sve ste u pravu što se mene tiče, a latinica bez dijakritičkih znakova i korištenje kroacizama je oličenje elokventnosti.

      Pogledaste li sahranu? Vi se u svojim komentarima “borite” da on nije Srbin, a onda omogućavate da ga stave na evro oni koji su mu pobili srodnike. A pobili su ih jer su bili…pa pogađate Srbi.

      Ako je sve to tako, zašto se borite da dokažete da nije Srbin, zašto sina pravoslavnog sveštenika svojatate? Ja koliko sam vidio po sahrani, on je bio Srbin.

  13. Zaista mi nije jasno zašto nekome smeta tekst o Teslinom srpskom porjeklu, pa navodi činjenice da niko ne potencira da je Ajnštajn Nijemac, Fermi Italijan…itd. Pa ove naučnike niko i ne pokušava da prisvoji kao što pokušavaju prisvojiti Teslu. A što se tiče zapadne objektivnosti malo razmislite o njihovom odnosu prema ruskim umjetnicima od pocetka specijalne vojne operacije. Kod zapada je jasno da je Edison amerikanac, ali je Tesla naučnik, veliki Dostojevski je Rus…itd.

  14. Ako je u međunarodnom prostoru bitno, što su Srbi Milošević, Mladić, Karađić,… Bitno je što su to isto, dakle Srbi, i Tesla i Pupin.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here