Vijesti Kultura i obrazovanje “Босиљковање” још једном показало љепоте игре и традиције – ФОТО

“Босиљковање” још једном показало љепоте игре и традиције – ФОТО

0

ИФФ „Босиљковање 2023“, фестивал који се одржава према правилима Свјетске асоцијације организатора фестивала фолклора и традиционалне културе /ЦИОФФ/, и овог октобра показао је сву љепоту фолклора, по 28. пут до сада.

Програм овогодишњег „Босиљковања“ је започео 7. октобра у Петрову, заједничким концертом домаћина КУДМ „Босиљак“, КУД „Милован Гајиц“ из Петрова, КУД „Никола Тесла“ из Постојне у Словенију, КУД „Душко Трифуновић“ из Брода и КУД „Бранислав Нушић“ из Борова у Хрватској.

Потом је услиједила промоција „Босиљковања“ у Модричи, Броду, Српцу, Добоју, Бања Луци, Прњавору и Дервенти, гдје је одржана спектакуларна завршница на којој су своје игре су представили КУД “Зора” из Опатије у Хрватској, КУД “Крајина” из Београда, КУД “Јане Сандански” из Неготино у Сјеверној Македонији, КУД “Никола Кокошари” из Шипова, КУД “Караула” из Травника и домаћин КУДМ “Босиљак”.

Концерт фолклора свих учесника у Спортској дворани препуној посјетилаца и љубитеља фолклора, још један је успјех у дугогодишњем низу “Босиљковања”, а који је организован на највишем нивоу, истакла је умјетнички руководилац „Босиљка“ Стана Наградић.

Детаљ са званичног пријема представника учесника овогодишњег “Босиљковања”.

Поред презентације традиционалних игара, у оквиру „Босиљковања“ је одржан је округли сто на тему „Улога младих у постојању фолклорних ансамбала и организивању фестивала“, као и представљање традиционалних јела.

„Босиљковање“ је привукло велику пажњу, а посебно презентација традиционалне кухиње, како одабрана јела „босиљковића“, тако и свих других учесника. Велика понуда из Београда, Опатије, македонског Неготино, Шипова и Травника, допринијела је да овогодишње „Босиљковање“ носи печат квалитетне гастро фестивалске понуде, представљене на најбољи начин, каже Наградићева.

Пред “Босиљком” су сада припреме за један од цјеловечерњих концерата за једно од скорих путовања, али и за наредно “Босиљковање” на коме се очекује и један ансамбл са Афричког континента.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here