Vijesti Društvo “Derventa stabilna lokalna zajednica”: Održan tradicionalni novogodišnji prijem – FOTO

“Derventa stabilna lokalna zajednica”: Održan tradicionalni novogodišnji prijem – FOTO

0

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić danas je u Centru za kulturu upriličio tradicionalni prijem za privrednike i predstavnike javnog života povodom predstojećih praznika i završetka poslovne godine.

Simić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Derventa stoji prilično dobro, prije svega finansijski.

Budžet nam je stabilan i imamo nisku stopu zaduženja, zbog čega možemo uložiti 2 milinona sopstvenih sredstava za nadgradnju i mi to tako radimo 20 godina. Imamo 33 strane kompanije i 868 privrednih subjekata, svi oni zajedno zapošljavaju 7000 radnika, zahvaljujući čemu izvozimo oko 400 miliona maraka, podsjetio je Simići, uputivši čestitke sugrađanima povodom predstojećih praznika.

Rekordno uspješnu godinu imalo je preduzeće „Tehpro CNC“ koje je povećalo prihode za petinu, istakao je vlasnik Tomas Dritenprajs (Thomas Drittenpreis).

Investirali smo kao nikada do sada, oko 800.000 KM u radne mašine i želimo da tako nastavimo. Imamo 240 radnika koji proizvode dijelove za robote i mašine koje se koriste u autoindustriji. U našoj branži mislim da možemo još napredovati, ali zavisićemo i od privrednih kretanja u svijetu. Smatram da neki političari još ne shvataju koliko potencijala ima u Republici Srpskoj za rast malih i srednjih preduzeća, naveo je Dritenprajs.

Poslovna godina bila je uspješna i za preduzeće Amika, koje je ove godine obilježila dvije decenije poslovanja u Derventi.

Godina je bila izazovna, ali kako imamo sigurne ugovore sa klijentima moram reći da smo uspješno završili godinu. Ove godine smo imali i višemilionske investicije, a planiramo tako nastaviti i naredne godine kada nam dolazi nova oprema. Trenutno imamo 650 radnika, planirali smo i nova zapošljavanja, ali ćemo morati napraviti novu sistematiku zbog povećanja minimalne cijene rada, navela je Sonja Markelić Disić, dodajući da je nepošteno prema preduzetnicima jer nisu uzete u obzir njihove preporuke po tom pitanju.

Poljoprivrednik Stjepan Gojković ima 24 muzna grla koja na njegovom gazdinstvu proizvode 135.000 litara mlijeka.

Godina nije bila laka zbog pojačane kiše, ali smo uspjeli biti pozitivni i čovjek treba biti realan. Dobijamo podsticaje po muznom grlu od lokalne uprave, te premiju sa republičkog nivoa i 40 odsto popusta na novu mehanizaciju, tako da sam ove godine kupio nov traktor. Kroz program mađarske Vlade nabavio sam i prikolicu izuzetno povoljno, istakao je Gojković.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here