Vijesti Društvo Dio bogate istorije grada: Derventski vodovod – četvrti najstariji u BiH –...

Dio bogate istorije grada: Derventski vodovod – četvrti najstariji u BiH – VIDEO

0

Poslije Sarajeva, Mostara i Travnika, Derventa je četvrti grad u BiH u kojem je izgrađen vodovod. Organizovano snabdijevanje vodom u gradskom području u Derventi traje duže od 123 godine.

Inicijativa za izgradnju vodovoda pokrenuta je 1886. godine, projekat je izrađen godinu kasnije, a 1894. Gradsko vijeće Derventa predložilo je Zemaljskoj vladi BiH početak izgradnje, koji je odobren dvje godine kasnije.

15. septembra 1897. godine izgradnja je konačno i završena.

Grad Derventa se do tada snabdijevao vodom iz rijeke Ukrine koja nije bila pitka zbog sanitarnih problema, a zbog velikih oscilacija temperatura ljeti i zimi sistem nije bio funkcionalan za upotrebu čitave godine, kaže Denis Pijetlović, direktor “Komunalca”.

Osim što je jedan od najstarijih, bio je i jedinstven po svom rješenju kako će voda stići do korisnika.

Jedno od rješenja je bilo da se voda uzima iz korita Ukrine, a drugo da se dovede iz Lupljanice. Pitka i zdrava voda iz Lupljanice se pumpama vodi do rezervoara Vrhovi, odakle je slobodnim padom je stizala do nekadašnjeg rezervoara Mezarluci, odnosno danas do kasnije izgrađenog rezervoara Gakovac i krajnjih potrošača, opisuje Pijetlović.

Vodovodna mreža bila je tada duža od tri kilometra, voda je stigla do ustanova i privrednih subjekata, a za stanovnike je postavljeno nekoliko javnih česmi. Vodovod je i danas u funkciji i koristi ga 20 odsto stanovnika, a ujedno do njih dovodi i najkvalitetniju vodu od svih derventskih izvorišta.

U blizini izvorišta nalazi se objekat u kojoji je bila smještena i parna mašina koja je pokretana na zenički ugalj, koji je pristizao uskotračnom prugom.

Tu se nalazio i jedan objekat sa velikim dimnjakom, nazvan Kula, u kojem su bile kotlovnice za pokretanje turbina za parne mašine, opisuje Dragoljub Brestovac, jedan od radnika.

Prvi vodovodžija bio je Vaso Janković, koji se brinuo o redovnom dotoku vode do potrošača.

Od 1928. godine vodovodne pumpe pokreću se na električnu energiju, a od 2018. godine objekat se nalazi na listi nacionalnih spomenika BiH.

Derventa Cafe/RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here