Vijesti Kultura i obrazovanje Hrvatska traži provjeru diploma državnih službenika izdanih u Derventi

Hrvatska traži provjeru diploma državnih službenika izdanih u Derventi

0

Ministarstvo uprave Republike Hrvatske potvrdilo je za televiziju N1 da je zatražilo provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija koje su te isprave izdale.

Među “sumnjivim” diplomama, nalaze se i izdate u Bosni i Hercegovini, i to dvije u Derventi, te po jedna u Doboju i Šamcu.

Kako je potvrđeno za N1, Ministarstvo uprave je, zbog čestih pritužbi kojima se ukazuje na moguću nevjerodostojnost isprava o stepenu obrazovanja i struci službenika i namještenika, pored ostalih, i tijela i upravnih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, zatražilo od rukovodilaca navedenih tijela preduzimanje radnji u svrhu provjere vjerodostojnosti isprava službenika i namještenika na način da provjeru zatraže od obrazovnih institucija koje su isprave izdale, te da o utvrđenom i poduzetom obavijeste Ministarstvo uprave.

Provjerom je tokom protekle dvije godine utvrđeno 25 nevjerodostojnih isprava o stepenu obrazovanja i struci službenika i namještenika, od kojih je 21 isprava izdana u obrazovnim institucijama Republike Hrvatske, dok su četiri isprave izdane u obrazovnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Dva svjedočanstva izdao je Centar usmjerenog obrazovanja Derventa, te po jednu JU Medicinska škola Doboj i Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ Šamac. Iz Ministarstva napominju da diplome nisu morale biti izdate u tim školama, već da su mogle biti krivotvorene.

Čitavu vijest pročitajte OVDJE.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here