Vijesti Sport Karate klub “Derventa”: 25 godina od obnavljanja prvog posljeratnog borilačkog kluba

Karate klub “Derventa”: 25 godina od obnavljanja prvog posljeratnog borilačkog kluba

0

Rad Karate kluba „Derventa“ obnovljen je 1993. godine i bio je to prvi borilački klub u posljeratnoj Derventi. Od tada je iznjedrio velik broj uspješnih takmičara, reprezentativaca, šampiona Balkana i Evrope, a sada uspješnih doktora, inženjera elektrotehnike i trenera, što dokazuje kvalitet rada, kažu u klubu.

Svoje učenike dijele u tri grupe i to početnike, potom nosioce žutih i narandžastih zvanja, dok treću grupu čine nosioci zelenih, plavih, braun i crnih pojaseva. Polaznici ovih grupa vrijedno treniraju četiri puta sedmično u salama Srednjoškolskog centra „Mihajlo Pupin“ i OŠ „Nikola Tesla“.

Karate klub Derventa nove članove upisuje dva puta godišnje, u septembru i martu, a dobrodošli su svi uzrasti stariji od 5 godina. Kako savremena djeca obično vrijeme provode sjedeći, kako u školama, tako i u slobodno vrijeme, bavljenje sportom je veoma poželjna aktivnost za unapređenje zdravlja.

Karate je jedan od najboljih sportova za razvijanje koordinacije, a izuzetno se razvijaju i brzinske sposobnosti, elastičnost i snaga. Zdravlje je samo jedan od razloga zašto dijete upisati u karate. Dolaskom u klub djeca ostvaruju kontakte s drugom i tako stvaraju velika prijateljstva, osjećaj zajedništva, zajedničkih želja, uspjeha, a ponekad i neuspjeha, čime se motivišu na dodatni trud. Vježbanjem karatea kod djece razvijamo disciplinu, odnosno, odgovorno ponašanje prema drugim osobama, prema radu i poštovanje trenera, navode karatisti neke od prednosti ovog sporta.

Iako je karate borbena vještina, to je sport u kojem se poštuju visoka moralna načela. Zadaju se kontrolisani udarci kojima se ne smiju se nanositi povrede, što znači da se vježbajući karate stiče odlična kontrola nad svojim tijelom.

Inače, nastanak karatea ili karatedoa (japanska riječ čije značenje je „put prazne ruke“) vezuje se za stare borilačke vještine sa ostrva Okinave u 19. vijeku, odakle karate stiže u ostatak Japana, da bi se poslije Drugog svijetskog rata raširio se po cijelom svijetu.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here