Vijesti Društvo Povećan grant Crvenom krstu

Povećan grant Crvenom krstu

1

Povodom „Nedjelje Crvenog krsta“, koja se obilježava od 8. do 15. maja, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Derventa Slaven Pašalić primio je delegaciju Gradske organizacije Crvenog krsta. Razgovarano je o aktivnostima ove organizacije u protekloj godini, u znatno izmijenjenim okolnostima rada zbog pandemije korona virusa.

Pašalić je istakao dobru saradnju lokalne uprave i Crvenog krsta te naglasio značaj ove organizacije za cjelokupno društvo.

Svake godine u „Nedjelji Crvenog krsta“ se sastanemo sa delegacijom Gradske organizacije CK i upoznamo se sa njihovim problemima i pokušamo da u toku godine to riješimo. Uspjeli smo da Gradskoj organizaciji povećamo sredstva-grant na 40.000KM i 8.000 za tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Svake godine izdvojimo po 2.500 KM za socijalno ugroženo stanovništvo i mišljenja smo da je najbolje da ta pomoć ide preko Crvenog krsta jer oni najbolje poznaju socijalnu strukturu stanovništva u Derventi. Dotakli smo se i teme zgrade, ona je neuslovna, gradska uprava će pokušati da pronađe najbolje rješenje, rekao je Pašalić.

Prijemu su prisustvovali potpredsjednici Skupštine organizacije Zoran Mišić i Željko Kainović, te sekretar organizacije Radislav Kujundžić koji je zahvalio za podršku Gradske uprave u svim aktivnostima, a posebno u provođenju i organizaciji akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Zahvaljujem se gradskoj upravi na stalnoj podršci u radu Crvenog krsta u toku jedne godine,a posebno na podršci oko akcija dobrovoljnog darivanja krvi. U prošloj godini smo prikupili oko 85 litara krvi, odazvalo se 285 dobrovoljnih davalaca, a 244 su dala krv. To je veliki uspjeh, s obzirom na epidemiju. Uspjeli smo da sa nadležnim odjeljenjen iskombinujemo kako da održimo sve tri akcije, a da sve bude u skladu sa epidemiološkim mjerama. Jedna od naših glavnih aktivnosti, prva pomoć, dosta je smanjena, pao je broj kandidata u odzivu i to nam je napravilo finansijski problem i veoma teško smo se uklapali sa sredstvima. Danas smo informisani da će nam u narednom periodu biti povećan i grant čime će nam biti omogućeno da lakše funkcionišemo, rekao je Kujundžić.

Istakao je da postoji dobra saradnja lokalne uprave, Crvenog krsta i Civilne zaštite prilikom prvog prošlogodišnjeg udara pandemije početkom marta, te da su volonteri Crvenog krsta odradili veliki dio posla podijelivši oko 600 paketa pomoći i posjetivši oko 200 posjeta porodicama starijih, bolesnih i iznmoglih.

U Crvenom krstu nisu mogli da provedu neke aktivnosti kao što su rad sa školama, sa ekipama prve pomoći, opštinska, regionalna i republička takmičenja, nije bilo ni druženja dobrovoljnih davalaca krvi iz poznatih razloga.

Mi smo ipak dobrim dijelom uspjeli da realizujemo naš program rada bez obzira na epidemiološku situaciju. I na kraju smo ipak poslovali pozitivno, zahvaljujući prvenstveno lokalnoj upravi, Crvenom krstu RS i donatorima. Zahvalnost upućujem svim našim volonterima sa željom da još dugo uspješno sarađujemo i medijima koji su imali veoma korektnu saradnju sa nama, rekao je Kujundžić.

Do sada je, u okviru „Nedjelje Crvenog krsta“ prikupljeno 197 paketa. Lokalna uprava je obezbijedila sredstva za još 100 paketa koji će biti distribuisani do kraja maja.

derventa.ba

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here