Reportaže Povezala ih ljubav prema rijeci: Ukrina kao mjesto proaktivnog i zdravog života

Povezala ih ljubav prema rijeci: Ukrina kao mjesto proaktivnog i zdravog života

0

Malo je poznato da plivački maraton održan prošlog vikenda na Patkovači, sportska manifestacija koja okuplja zaljubljenike u Ukrinu i plivanje, ima višegodišnju tradiciju.

Naime, već početkom osamdesetih godina, na inicijativu pokojnog Pave Bandića i uz podršku entuzijasta Mirsada Haurdića i Drage Žunića, prvi puta je održano ovakvo takmičenje. Sve do devedesetih trka je privlačila naše mnogobrojne sugrađane na obale Ukrine, a plivalo se od Patkovače do Ploča i nazad, čitava dva kilometra.

Od rata, pa sve do prije nekoliko godina takmičenje se nije održavalo, ali je izgradnjom brane na popularnim Brijonima, nedaleko od mjesta na kojem se nekada nalazio stari drveni most, došlo do podizanja vodostaja na uzvodnom dijelu Ukrine, čime su se stvorili uslovi za ponovno organizovanje maratona.

Zahvaljujući Nenadu Stefanoviću i njegovim prijateljima Dobrivoju Kojiću, Daliboru Rašiću, Oliveru Jukiću, Draganu Vukoviću, Slađanu Masliću, Zdenku Bećareviću, Saši Bogdanu i drugima, tradicija plivanja na Ukrini je nastavljena.

Organizator i učesnik Nenad Stefanović

Htjeli smo da promovišemo plivanje kao rekreaciju i Ukrinu kao mjesto gdje se, pored roštiljanja, mogu raditi i proaktivne stvari, unaprijediti individualno zdravlje, kao i način razmišljanja. Ove godine održan je treći maraton, a petnaestak učesnika plivalo je od Patkovače do nekadašnjeg Zlatnog pijeska i nazad, na stazi dugoj oko 800 metara, kaže Stefanović.

Pored učesnika iz Dervente, nastupili su i plivači iz Banja Luke, Doboja i Broda, dok je za one manje spremne takmičare organizovana trka u dužini od 200 metara. Najmlađi učesnik bio je dvanaestogodišnji Đorđe Ristić iz Doboja, dok je posebnu čar događaju dalo učestvovanje šezdesetdevetogodišnjeg Dervenćanina Branka Borojevića, koji je ukrinski maraton plivao i prije četrdesetak godina.

Jedan od ciljeva koji nismo uspjeli da ostvarimo u ove tri godine jeste da naše mlađe sugrađane zainteresujemo za učešće u ovoj trci, tako da naredne godine planiramo da ozbiljnije promovišemo održavanje maratona. Što se tiče budućnosti, ona zavisi od interesovanja naših sugrađana za ovaj događaj i sve dok bude postojalo, biće i trke. Postoji samo jedna poveznica i pokretačka snaga koja postoji preko četrdeset godina i povezuje ljude okupljene oko ideje plivačkog maratona, a zove se ljubav prema rijeci Ukrini, naglašava Stefanović.

Zanimljivo je da se maraton finansira isključivo od sredstava koji izdvajaju ucesnici i posjetioci trke, tako da ne zavisi od donacija opštine ili drugiih sponzora. Otvoren je za sve zainteresovane, a organizatori su i ove godine obezbijedili osvježenje i čorbu za sve učesnike. Pored toga, Mirso Haurdić je drugu godinu za redom trku podržao donirajući pehare, dok su Alžan Pelesić i Mirko Ružičić, i sam učesnik trke, održali mini-koncert na druženju koje je uslijedilo poslije trke.

Inače, stazu je najbrže preplivao upravo Stefanović, drugoplasirani je bio Slaven Marić, dok je treće mjesto osvojio Dejan Pijetlović.

B. Nikolić – Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here