Vijesti Kultura i obrazovanje Predstava “Djelidba” – priča koja nas prati kroz epohe

Predstava “Djelidba” – priča koja nas prati kroz epohe

0

Predstava “Djelidba”, nastala po motivima djela Skendera Kulenovića, a režiji Aleša Kurta i Kamernog teatra 55, izvedena je večeras u Centru za kulturu.

Kada je Skender Kulenović napisao komediju “Djelidba” neposredno nakon Drugog svjetskog rata i u samim začecima “bratstva i jedinstva”, predstava je na premijeri izviždana i nakon toga zabranjena, kažu istorijski izvori.

Ispostavilo se da je Skender Kulenović bio vizionar jer se njegova “Djelidba” dešava se i danas, a režiser Ales Kurt smatra da će se dešavati i ubuduće, s obzirom da se radnja dešava u BiH nakon “Petog svjetskog rata”, a njeni protagonisti i dalje čekaju donatorsku pomoć, dok unaprijed kuju tajne planove kako da iz toga izvuku najveću ličnu korist.

Sa iskustvima koje imamo, nakon rata devedesetih, shvatamo da je ovo o čemu se govori u predstavi je model koji se ponavlja hiljadama godina i koji je usađen u čovjeku. Bez obzora na napredak neke stvari se ne mijenjaju vijekovima. Kao takva, ova priča nadrasta socrealistički kontekst u kojem je bila kritikovana, a i lokalni kontekst, rekao je Kurt.

U predstavi igraju Gordana Boban, Vanesa Glođo, Sabit Sejdinović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Elma Juković, Amar Čustović i Enes Kozličić.

Projekat “Djelidba po BiH”, u okviru kojeg će biti izvedena u još 11 lokalnih zajednica BiH, osmišljen je s ciljem promovisanja temeljnih vrijednosti društva i zajedništva, posvećen je miru, pomirenju, jedinstvu i multikulturalnosti na prostorima Bosne i Hercegovine, a podržan je od Švicarske ambasade u BiH.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here