Vijesti Kultura i obrazovanje Šargija velika ljubav mladog Kristijana

Šargija velika ljubav mladog Kristijana

0

Mladi Dervenćanin Kristijan Drobilović jedan je od mlađih svirača šargije u Derventi, a kako će svoje znanje uskoro će prenositi i na sugrađane s pravom ga zovemo i prvim pravim učiteljom ovog instrumenta u našem gradu.

Kao i u mnogo sličnih hobija i zanata, i Kristijanova ljubav prema šargiji je započela u djetinjstvu, kada je imao svega 5-6 godina, uz zvuke izvorne grupe „Naše vrijeme“ iz Dervente koji su ga očarali na prve taktove. Uslijedio je potom kraći „izlet“ u druge muzičke žanrove, ali kada je sa 16 godina dobio priliku da ozbiljnije uči ovaj instrument, nije ju propustio.

Šargija je uvijek bila u kući, a kada se stvorila prilika, zajedno sa braćom sam počeo da učim sviranje. Moja braća su to naučila prije mene, iako nisu voljeli šargiju, ali ja sam vježbao uporno, potom me i otac upoznao sa nekim starijim sviračima koji su mi dali dodatne savjete i ostvario sam svoju želju, prisjeća se Kristijan.

Iako se na tradiciju ponekad gleda sa podozrenjem, posebno kod mlađih generacija, kaže kako su mu prijatelji pružili puni podršku u njegovom hobiju.

Nikada nisam postavio cilj da budem profesionalni svirač. Ipak, zahvaljujući ljudima iz SKUD „Derventa“ došlo je do spajanja tri dječaka koji sviraju šargiju Gorana Jošića, Vladana Jevtića i mene. Brzo smo napredovali i danas sviramo sa mnogo poznatijim izvornim grupama, po slavljima i drugim prilikama, priča Kristijan, dodajući da je sada šargija postala više od hobija.

Kako je Derventa poznata po tradiciji sviranja šargije, još od 60-ih godina kada su „Braća Begić“ dobili priliku da medijski predstave muzičku tradiciju ovih prostora, čast mu je što će predvoditi nove generacije kao učitelj šargije u SKUD Derventa.

Drago mi je što je škola nastala u našem gradu i u mom folklornom društvu i srećan sam i radostan što ću imati priliku da pomognem nekom da ostvari svoje snove, a možda postane i profesionalni svirač. Član SKUD Derventa sam šest godina i zaista sam presrećan što sad dio takvog kruga dobrih ljudi, ističe ovaj mladić.

Naime, ovo folklorno društvo do kraja mjeseca upisuje polaznike u svim selekcijama, a ovoga puta odlučili su da okupe i sve one koji bi da nauče svirati šargiju.

Odlučili smo da učimo zainteresovane i osnovama učenja šargije, s obzirom da je ovaj instrument popularan na našim prostorima, a takođe, na taj način nastojimo očuvati dio tradicije. Imamo dosta zainteresovanih mlađih, ali i starijih polaznika, za ovaj instrument i svi su oni dobrodošli. Na početku im neće trebati ni šargija, samo volja, naglašava Kristijan, dodajući da će polaznici lekcije imati 4 puta mjesečno u Vatrogasnom domu.

Da li će neko naučiti šargiju to zavisi od njihove volje, truda, želje i koliko osjećaju ljubav prema.

Šargije se razlikuju po boji tona koja zavisi od vrste drveta od kojeg se pravi kutla, bila to trešnja, orah, vrba, javora…teško je odrediti koji je najbolji i zavisi od prilike o kojoj se svira, kaže ovaj ljubitelj šargije.

Derventa Cafe/K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here