Reportaže Violeta Konculić – Od studenta do predavača na američkom Vojnom institutu –...

Violeta Konculić – Od studenta do predavača na američkom Vojnom institutu – VIDEO

0

Dervenćanka Violeta Konculić već četiri godine radi kao predavač preduzetništva na Vojnom institutu američke savezne države Nju Meksiko (Military Institute New Mexico) u gradu Rozvelu (Roswell).

O svom radu, kao i preduzetničkom seminaru kojem je nedavno bila domaćin, nedavno je govorila u emisiji “Radio Roswell Talks” kod voditelja Majka Vintersa (Mike Winters).

Konculićeva je podsjetila da je u Institut došla 2015. godine i to kao odbojkaški stipendista.

Igrala sam odbojku pod vodstvom trenera Šelbija (Shelby) dvije godine, nakon čega sam diplomirala. U tom periodu sam pohađala sve “biznis” predmete u školi. Iako nakon studiranja nisam vjerovala da ću se ikada vratiti, Institut me 2019. godine pozvao da držim časove preduzetništva, rekla je Konculićeva, dodajući kroz osmjeh da sada više nije student, nego dio osoblja ustanove.

Pojasnila je da, iako se smatra da studenti Vojnog instituta moraju unaprijed biti opredjeljeni za rad u vojsci, to ne mora biti tako.

Iako je odlična priprema za vojsku, većina studenata ipak ne provede ni dan u vojsci. Brojne kolege koje su bile sa mnom u generaciji vode mala preduzeća, a mali je procenat onih koji su završili u vojsci, iako su mogli i to još uvijek mogu. Disciplina koju usvojimo studirajući na Instititu mnogo znači u budućnosti, naročito kada je posao u pitanju, istakla je Koncilićeva.

>> Gostovanje pogledajte OVDJE!

Kako je prije nekoliko sedmica bila domaćin preduzetničkog seminara, najveći dio gostovanja u emisiji odnosio se na najavu događaja u kome su nekadašnji studenti, a današnji privrednici i drugi ostvarene ličnosti Rozvela, govorili o tome kako započeti spostveni posao od nule.

Mladi u SAD-u često žele da budu bogati, da vode svoje kompanije, ali ipak to ne ide tako lako. Ipak, neki imaju i sjajne ideje, a neki su i uspijeli i da ih realizuju i oni se uvijek vrate da nam kažu da disciplina, upravljanje vremenom i kultura koju imamo u Institutu umnogome pomažu u njihovom radu, istakla je Konculićeva.

Voditelja je zanimalo koliko stranih učenika se vrati u zemlje iz koje dolaze i iskoriste stečeno znanje u domovini, s obzirom da Institut ima tradiciju školovanja učenika iz inostranstva.

Imamo značajan broj studenata iz inostranstva koji kada završe školovanje se vrate kući i započnu svoje poslove i budu veoma uspješni, navela je.

Vojni institut Novog Meksika (NMMI) osnovan je 1891. godine kao javni vojni niži koledž u Rozvelu. Škola danas upisuje skoro 1.000 kadeta u srednjoj školi i nižem koledžu iz 45 saveznih država, dvije američke teritorije (Portoriko i Američka Samoa) i 35 stranih država.

Vojni institut Novog Meksika je jedini vojni program zajedničkog obrazovanja koji podržava država i koji služi i srednjoškolcima i studentima nižih koledža. NMMI ima dugu tradiciju obrazovanja talentovanih mladića i devojaka koji žele da uspiju u akademskim, sportskim i liderskim oblastima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here