Vijesti Privreda Razvoj “male” poljoprivrede kroz petogodišnji niz mjera

Razvoj “male” poljoprivrede kroz petogodišnji niz mjera

0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske boravili su juče u Derventi i razgovarali sa rukovodstvom opštine i poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine o realizaciji novog projekta koji je vezan za razvoj poslovanja na selu.

DSC06811

Razgovarano je o načinima organizovanja poljoprivrednika na području opštine, o problemima sa kojima se susreću proizvođači koji se bave uzgojem stoke, proizvodnjom mlijeka, žitarica, voća i povrća, te o poteškoćama u načinima finansiranja te proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači su uglavnom kao osnovne probleme naveli poteškoće u plasmanu gotovih proizvoda, najviše u oblasti mljekarstva i mesa, nedostatak i usitnjenost obradivih površina, potrebu boljeg organizovanja savjetodavnih službi za pojedine oblasti u poljoprivredi. Posebno je ukazano na potrebu da se zaštiti domaća proizvodnja i da je potrebno razvijati zadružni oblik organizovanja poljoprivrednika u cilju zajedničkog nastupa na tržištu i bolje zaštite njihove proizvodnje.

Projekat pod nazivom “Projekat razvoja ruralnog poslovanja” se finansira iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Planirano je da realizacija projekta traje pet godina i to u periodu od 2015. do 2020. godine. Projektom će biti obuhvaćeni mali poljoprivredni proizvođači zainteresovani za komercijalnu proizvodnju, udruženja i zadruge, te žene i mladi na selu. Akcenat se stavlja na organizovanje poljoprivrednika i njihovo uvezivanje u postojeće lance vrijednosti koji će biti predmet podrške i to stočarska proizvodnja sa naglaskom na proizvodnju i preradu mlijeka, proizvodnja i prerada voća i povrća, skupljanje šumskih plodova i ljekobilja, proizvodnja meda i organska proizvodnja.

U skladu sa strategijom IFAD-a projekat će biti usmjeren na rad i tijesnu  saradnju sa malim poljoprivrednim proizvođačima kojima je neophodno pružiti podršku u razumijevanju zahtjeva evropskih tržišta i prelaska sa nekomercijalnog na komercijalno bavljenje poljoprivredom. U tom kontekstu, napori će biti usmjereni na aktivnosti koje doprinose povećanju produktivnosti kroz pružanje poslovnih i savjetodavnih usluga, zatim aktivnosti na olakšanju pristupa finansijskim uslugama i kreditnim sredstvima, tržišnim poslovnim mogućnostima za male poljoprivredne proizvođače, te aktivnosti razvoja i izgradnje infrastrukture u ruralnim područjima naophodne za nesmetano funkcionisanje pomenutih lanaca vrijednosti. Sve ovo bi trebalo doprinijeti smanjenju siromaštva na selu  i razvoja profitabilnih poljoprivrednih djelatnosti što i jeste opšti cilj projekta.

Savjetodavno osoblje Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu će učestvovati u realizaciji aktivnosti na terenu, što će ovom programu garantovati održivost i poslije završetka projekta.

Projektom će biti obuhvaćeno 20 opština u Republici Srpskoj, a osim Dervente, to su Srbac, Brod, Šamac,Vukosavlje, Donji Žabar, Pelagićevo, Petrovo, Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad, Krupa na Uni, Oštra Luka, Petrovac, Istočni Drvar, Ribnik, Mrkonjić Grad, Kupres, Šipovo i Jezero. Opštine su dužne da Ministarstvu dostave opšte podatke o poljoprivredi na području opštine i podatke o poljoprivrednim udruženjima, koja su prepoznata kao važan faktor u ruralnim područjima RS, a koja poljoprivrednicima omogućuju bolju poziciju prilikom pregovaranja o repromaterijalu i plasmanu proizvoda, što ih i čini jednom od ciljnih grupa projekta.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here