Vijesti Društvo Aktivnosti na unapređenju socijalne zaštite i inkluzije

Aktivnosti na unapređenju socijalne zaštite i inkluzije

0

Sedma redovna sjednica Komisije za unapređenje socijalne zaštite i inkluzije (SZI) opštine Derventa, okviru realizacije Projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma”, održana je прошлог ponedjeljkа.

DSC05123

Sjednici su osim članova Komisije prisustvovali i predstavnici organizacija koje rade na provođenju ovog projekta: UNICEF-a, UNHCR-a i Udruženja “Vaša prava BiH”. Na dnevnom redu sjednice našlo se deset tačaka, Usvojeni su zapisnici sa 6. Redovne sjednice SZI Komisije opštine Derventa, sa 5. Radnog sastanka SZI Komisije, kao i Plan rada Komisije za period 1.10. do 31.12.2015. godine. Planom rada predviđene su i izmjene u sastavu Komisije jer je došlo do promjena kadrova u JU OŠ “19.april” i Policijskoj stanici, te bi u narednom periodu trebalo imenovati nove predstavnike iz ovih ustanova.

Usvojen je i prvi Izvještaj o realizaciji Posebno usmjerenog projekta “Jačanje međusektorske saradnje putem pružanja usluga rane detekcije i intervencije djeci predškolskog uzrasta, sa osvrtom na raseljena lica i povratnike” čiji nacrt je usvojen na 6. sjednici komisije, a koji se odnosi na pružanje podrške djeci sa smetnjama u razvoju predškolskog uzrasta za uključivanje u vaspitno-obrazovni proces. Projektom je predviđeno da će svake godine, 3-4 mjeseca, svako dijete sa smetnjama u razvoju biti uključeno u pripreme za školu i na taj način će se, u saradnji sa svim nadležnim institucijama, pružiti stručna podrška ovoj populaciji sa ciljem da se što kvalitetnije uključi u sistem obrazovanja. Plan za ovu godinu je realizovan u periodu od 1.8. do 30.9. Nosilac projekta je Centar za socijalni rad koji ima integrativnu ulogu.

Usvojen je i Nacrt Akcionog plana sa budžetom za 2016-2017. godinu. Tokom rasprave o Nacrtu ovog Akcionog plana, konstatovano je da je potrebno fokus staviti na raseljena lica i povratnike. Takođe je utvrđeno da je potrebno finansiranje rada Komisije uvrstiti u budžet opštine Derventa, kako bi rad Komisije bio održiv. Prijedlog je i da članovi komisije budu plaćeni za rad u istoj. Cilj je da komisija nastavi sa radom i nakon završetka Projekta.

Vera Bartel, iz UNICEF-a, je prisutne upoznala da je posjetila JU Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” Derventa i konstatovala da su prostorije na spratu Centra renovirane i opremljene, da je zadovoljna stanjem prostorija, te predlaže da se u tim prostorijama organizuje Centar za rani rast i razvoj ili “resursna soba” koja bi bila usmjerena za ovu pripremu djece sa posebnim potrebama. Sa opštinom Derventa je potrebno dogovoriti da li da projekat pripreme djece za školu, koji se sada realizuje, preraste u resursnu sobu ili da resursna soba bude poseban projekat, a projekat pripreme djece za školu bude realizovan kao i do sada. U vezi sa ovim dogovoreno je da se vidi kako će ići organizacija na nivou Republike Srpske te da se i projekat na nivou opštine realizuje u skladu sa tim. Akcioni plan treba uputiti na javnu raspravu pa je odgovoreno da rasprava bude održana 03. novembra 2015. godine u sali Skupštine opštine Derventa te da nakon usvajanja Akcionog plana isti bude proslijeđen političkim partijama koje djeluju u SO-e Derventa, a prije usvajanja budžeta opštine za 2016.godinu. Bartelova je takođe naglasila potrebu medijskog praćenja projekta te je Komisiji za unapređenje socijalne zaštite i inkluziju djece opštine Derventa predala baner koji treba da se koristi prilikom obraćanja medijima, da bude postavljen u prostorijama gdje se održavaju aktivnosti Komisije kao i naljepnice koje treba da budu nalijepljene na sto prilikom davanja izjava za medije.

Dogovoreno je da Protokol od 07.10.2015.godine, koji je urađen od strane Radne grupe, bude potpisan u što kraćem roku. Protokol se odnosi na saradnju i postupanje nadležnih institucija u sferi pružanja usluga djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

Na 6. sjednici Komisije je razgovarano o stvaranju uslova za uspostavu elektronske baze podataka i obuku osoba koje će raditi na unosu podataka pa je u vezi s tim, krajem septembra u Sarajevu, održana prezentacija SZI Baze podataka kojoj su prisustvovali Vladan Popović i Zoran Marić iz Dervente. Dogovoreno je da će administrator Baze podataka biti Zoran Marić.

Usvojen je i izvještajo radu SZI Komisije za period 1.7.do 30.9.2015. godine i dogovoreno da se nakon usvajanja kvartalnog Izvještaja isti dostavi Načelniku opštine.

Vera Bartel je prisutne upoznala da je u Sarajevu, krajem septembra, održan “Hok” trening na temu finansija i da su istom prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad i “Budućnosti” iz Dervente i najavila trening na temu “Maloljetnička delikvencija” koji će se održati od 4. do 6.novembra u Banjaluci.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code