Vijesti Kultura i obrazovanje Braća Teofilović – čuvari etno stihova

Braća Teofilović – čuvari etno stihova

0

U prepunoj sali derventskog Centra za kulturu sinoć je održan fenomenalan nastup braće Teofilović, dueta koji čuva od zaborava narodne pjesme koje pronalazi u starim etno zapisima i predanjima.

Koncert braće Teofilović, foto: Nikola Kulaga
Koncert braće Teofilović, foto: Nikola Kulaga

U 60-ak minuta koncerta braća Teofilović su publiku proveli kroz svijet tradicionalne balkanske muzike, prvenstveno Srbije i Kosova, ali i BJR Makedonije, bosanskih sevdalinki i pjesama primorskih krajeva. Po prvi put Dervenćani su mogli uživati u izvođenju numere posebnom tehnikom koja podrazumijeva spajanje dva glasa u jedan, po čemu su braća blizanci Ratko i Radiša jedinstveni u svijetu. Derventa je imala privilegiju da kao jedan od samo tri grada, pored Skoplja i Kumanova, ugosti svjetski poznati duet. Možemo čak reći da je položen i svojevrstan kulturni ispit, jer osim dobre posjećenosti koja je oduševila i izvođače, nije bilo (mnogo) prekidanja zvonjavom telefona i sličnih ometanja dosad karakterističnih za derventsku publiku, nenaviklu na ovakva i slična kulturna dešavanja.

Koncert u Derventi omogućilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, odnosno Kancelarija za dijasporu koja djeluje pri MIP-u.

 B. Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code