Vijesti Društvo Cvijeće hrani ukućane

Cvijeće hrani ukućane

0

Mira Marić ( 45 ) iz Derventskog luga, od 1997. godine bavi se proizvodnjom cvijeća. Radila je u Fabrici obuće “Demos” do pred sam početak rata. Dolaskom “mirnog” perioda dijelila je sudbinu mnogih, na staro radno mjesto se više nije moglo, a do novog radnog mjesta teško se dolazilo. Jedini izlaz iz krize i izvor prihoda pokušava da pronađe u proizvodnji cvijeća, ne sluteći da će predan rad i veliku ljubav ugraditi u svoj brz poslovni napredak i čvrst izvor za životnu egzistenciju.

Cvijece hrani ukucane

– Počela sam proizvodnju na površini od 50 metara kvadratnih, bio je to kombinovani prostor, uglavnom skromno uređen, odnosno zaštićen od uticaja spoljnih faktora. Vremenom sam proizvodnju širila, i danas se proizvodnja odvija na površini od 700 metra kvadratnih zatvorenog prostora. Prije svega potrebna je ljubav prema ovom poslu, znanje koje sam odmalena sticala, a i stalno učenje mora biti prisutno- priča Mira.

U proizvodnji pomoć pružaju suprug Nemanja, sin Dejan i kćerka Dajana, nakon što završe obaveze na poslu i u školi. U sezoni proizvodnje, odnosno plasiranju proizvoda angažuje radnike. U vrtnom centru Marić ima oko 80.000 sadnica raznih sorti. Proizvodnja se zasniva na praćenju savremene tehnologije,objekt u kojem se proizvodnja odvija je moderno sagrađen i opremljen potrebnom opremom.

– Širenje proizvodnje povlačilo je sve veća ulaganja, u opremu i nabavku materijala. Objekt ima potrebnu klimu za hlađenje u vrele ljetnje dane, a za hladne kao što je bio slučaj ove zime uređaj za zagrijavanje. Često narod kaže lako je raditi sa cvijećem, ali potrebno je prije svega strpljenje, a onda naporan fizički rad. U ovoj proizvodnji nema radnog vremena, stalno neko mora biti prisutan, voditi računa o temperaturi i svim drugim poslovima- dodaje Marićka.

U poslednje tri godine od opštine Derventa je dobila subvenciju za proizvodnju. I pored ispunjavanja svih neophodnih uslova da vrši sadnju cvijeća na javnim površinama u gradu poslovi su ustupljeni drugim licima.

– Više ide sezonsko cvijeće za balkone i dvorišta. Vrlo aktivna je martovska ponuda. Uz kupovinu cvijeća kupcima dajem i savjete kako održavati cvijeće u svim uslovima. Posebnu radost mi daje povratak kupca koji mi govori o svojim iskustvima o daljnoj brizi i uzgoju. Ta priča me podsjeća na moje početke u ovom poslu- dodaje Marićka.

N.S. – Posavske novosti 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code