Vijesti Privreda “Mreža Netvork”: Zbog nedostatka radnika izostala saradnja sa “Dojče telekomom”

“Mreža Netvork”: Zbog nedostatka radnika izostala saradnja sa “Dojče telekomom”

8

Preduzeće “Mreža netvork” osjetilo je na svojoj koži posljedice odliva kvalifikovane radne snage iz Republike Srpske i zbog nedostatka odgovarajuđeg kadra bilo je prinuđeno da odbije milionski vrijednu ponudu pristiglu iz jedne od najvećih svjetskih telekomunikacionih kompanija – “Dojče telekoma”, piše Glas Srpske.

Poslodavci već duže vrijeme upozoravaju na dramatičan odliv radne snage sa tržišta rada RS i sve veći problem sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Ti problemi su već počeli da izlaze na vidjelo u preduzećima iz elektro i metalske industrije, kojima zbog nedostatka odgovarajuđeg kadra propadaju milionske ponude iz inostranstva. Među njima je i “Mreža netvork” koje nije moglo odgovoriti pozitivno na ponudu najvećeg njemačkog telekom operatera.

– Kod nas su bili dobavljači “Dojče telekoma”. Došli su da snime situaciju u pogledu kapaciteta i radne snage da bi proizvodili optičke kablove za njemačkog telekomunikacionog diva, koji će izvršiti kompletnu modernizaciju svog sistema. Za taj posao potrebno je oko 2.000 radnika, a mi imamo svega 300. Njihove uslove nismo mogli ispuniti i bili smo prinuđeni da im se zahvalilo na interesovanju i da odustanemo od daljih pregovora – kazao je zamjenik direktora “Mreže netvork” Zoran Tošić.

“Dojče telekom” traži pouzdane dobavljače, a “Mreža netvork” našla se na njihovom spisku jer već uspješno sarađuje sa partnerima njemačke kompanije. Dobar glas zapeo je, međutim, na manjku radne snage zbog čega je i potencijalni dobar posao osuđen na propast. U “Mreži netvork” ističu da na sve načine pokušavaju da se izbore sa manjkom radne snage, a sada su odlučili da idu i korak dalje.

– Da bismo stali u kraj odlivu radne snage iz našeg preduzeća namjeravamo da gradimo zgradu sa 40 stanova za naše najbolje radnike. Cijena tih stanova biće do dva puta manja od tržišne. Uslov za radnike koji žele da kupe stanove biće da se ugovorom obavežu da će u idućih deset godina ostati u preduzeću i da u tom periodu možemo računati na njih – kazao je Tošić i dodao da im i za poslove koje trenutno imaju ugovorene nedostaje tridesetak radnika, ali da ne mogu naći nijednog.

Tošić ističe da poslodavci moraju da se uhvate u koštac sa odlivom radnika i da je neophodno da povećaju plate da bi ih pokušali zadržati, ali da im je neophodna i podrška svih koji su u lancu na tržištu rada.

– U RS smo svi 15 godina gledali šta se dešava. Realni sektor je zapostavljen i on mora dobiti pažnju svih. Potrebno je i školstvo uskladiti sa zahtjevima privrede. Mi dogovaramo otvaranje operativnog centra u srednjoškolskom centru da bismo obučili CNC operatere i prekvalifikovali radnike – kazao je Tošić.

U Privrednoj komori RS ističu da poslodavci iz metalskog sektora muče istu muku i da odbijaju poslove jer nemaju dovoljno radnika.

– Obišli smo preduzeća iz oblasti metalske industrije u Derventi, Prijedoru i Laktašima. Na svakom sastanku sa čelnicima preduzeća došli smo do zaključka da metalna industrija ima šansu za dobre izvozne poslove, ali da pojedine moraju odbiti jer nemaju kvalitetne radne snage. Ranije je nedostajalo CNC operatera i zavarivača, a sada imamo problema sa svim zanimanjima iz metalne industrije. Domaće firme su se okrenule obuci radnika, ali taman kada ih obuče oni odlaze za većim platama u Sloveniju i Njemačku. Treba tražiti način da bude riješen ovaj problem, jer se plašim da će on biti sve dublji – kazao je direktor sektora granskih udruženja pri Privrednoj komori RS Pero Ćorić.

Ekonomisti ističu da krivicu za problem sa manjkom radne snage snose i poslodavci i vlast.

– Od kraja rata do posljednjih godinu-dvije ponuda radne snage bila je veća od potražnje. U toj situaciji poslodavci su diktirali plate koje su isplaćivali. Neki od njih u tom periodu nisu mogli da isplaćuju veće plate, dok pojedini jesu, ali nisu htjeli posegnuti za tim. Radnici su zbog niskih plata tražili izlaz i našli su ga u inostranstvu. Krivac za novonastalu situaciju je i vlast, jer nije pristupila sistemskom rješavanju problema i rasterećenju privrede. Jednostavno niko nije razmišljao na vrijeme i zato nas je zadesila i ova situacija – kazao je član Udruženja ekonomista RS – SWOT Predrag Duduković.

Neravnomjeran razvoj RS
Zoran Tošić je upozorio i na neravnomjeran razvoj Srpske, ističući da su privrednici insistirali da Vlada RS obrati više pažnje na preduzeća u istočnom dijelu RS.

– Potrebno je dati subvencije i podsticaje za rast i razvoj preduzeća u tom dijelu RS. Potrebno je naći neki interes, a ne samo pričati načelno. U istočnom dijelu RS nemamo dobru firmu koja ima perspektivu – kazao je Tošić.

Glas Srpske

8 KOMENTARI

  1. Dajte radnicima platu 2500 maraka pa da vidite da li cete noci radnike.I ti Nijemci sto su dolazili u Derventu htjeli su da im se radi skoro dzabe(zato su dosli)

  2. Samo vi vlasnici prodajte svoja vozila sto vrijede po 100 000km i dajte radnicima plate pa cete vidjeti kako ce iz njemacke pocet dolaziti kod vas. Nikom nije drago napustiti i kucu i porodicu i domacu kasiku ali gore robujes za cirka 1000-2000e a ovde za tipa max 800km… Onim vlasnicima kojim to ne odgovara imaji brate kinu vijetnam indiju doduse i kod njih je sad plata 400$ i veca je nego ovdje. Svi misle mlatnut milione preko radnika i radili su to godinama a sad kad je doslo dotle da su ostali neobrazovani sad kukaju drzavi kako odbijaju milione iz svog dzepa jer nema kvalifikovanih radnika za 400km… Pardon 410km koliko ce biti.

  3. Pljačka naroda od 1992 godine do danas. Sve političke opcije su se izredale i pokrale narod i dalje će krasti. Sve lopov do lopova i ovom narodu nema spasa.

  4. До овога је морало прије или касније доћи,овакво искориштавање радне снаге има само у слабо развијеним азијским земљама.Сви што су отишли капа доле,живот је прекратак да радите за плату од 395 КМ,сад су је повећали можете мислити на 410 КМ.
    Наша бахатост ће нас довести на ивицу нестанка јер размишљањем само да је мени добро,шта ме брига за друге, шта ме брига за нашу дјецу,унучад,можемо краткорочно добро да живимо.Национална свијест,стратегија о било чему не постоји,само дивљи капитализам.Остало нам је још да сјечемо то мало шуме што нам је остало,нико не сади нове саднице,када се почнемо гушити у диму и умирати од астме болничке фактуре шаљите на милијардера и власника пилане Ђурић Д.О.О.
    ПС.Задњи што остане нека угаси свијетло.

  5. U Derventi nije problem naci dobro i postenog radnika nego dobrog i postenog poslodavca.Poslodavcima je najlakse svaljivati krivicu na radnike da sebe opravdaju.Cinizam

  6. NE PRETERUJTE SA CIFRAMA,MI NIKAD NEĆEMO IMATI PLATE KAO U NEMAČKOJ,DAJTE LJUDIMA NORMALNIJE PLATE OD 700 DO 1000 KM ZA POČETAK I LJUDI ĆE IMATI VIŠE VOLJE ZA RAD.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code