Vijesti Društvo Održana 5. pirizijada: Dervenćani i Prnjavorčani udruženi u očuvanju tradicije – FOTO

Održana 5. pirizijada: Dervenćani i Prnjavorčani udruženi u očuvanju tradicije – FOTO

1

Već petu godinu u nizu Dervenćani i Prnjavorčani udružili su se u namjeri da očuvaju sjećanje na tradicionalnu igru piriza i pale. I ovog septembra okupili su se u Kalenderovcima kod Žutog mosta, gdje su piriz zaigrale, pored domaćina, i ekipe iz Donjeg Detlaka, Štrbaca, Palačkovaca i Dervente.

Ove godine je bilo jako veliko interesovanje, tako da je naše lokalne izletište bilo premalo za sve ljubitelje ove stare igre. Pobjedila je ekipa iz Kalenderovaca koju su činili Subić Brane, Stanić Brane i Todorić Mladen. Drugoplasirana je bila ekipa iz Štrbaca, a trećeplasirana iz Dervente. Bilo je lijepo druženje, a trajalo je cijelo poslepodne, jer su sve ekipe igrale međusobno, kaže Marko Đuraš, jedan od organizatora.

Piriz i pala se igraju na ravnom terenu, velike površine, a pored igrališta potrebni su i jedan duži štap, od oko pola metra, zvan “pala”, te jedan kraći, od petnaestak centimetara, zvani “piriz”. Na određenom mjestu bi se postavilo obilježje ukopano u zemlji, do kojega je trebalo dobaciti piriz odbijen palom s razdaljine od najmanje 10-11 metara. Onaj ko bi pogodio što bliže meti, a to se mjeri stopama, koracima ili upravo palom, bio bi pobjednik.

B. Nikolić – Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code