Vijesti Društvo Pinerolo: Posjeta reciklažnom preduzeću “Acea Ambienta”

Pinerolo: Posjeta reciklažnom preduzeću “Acea Ambienta”

0

Prilikom prošlonedjeljnog boravka u Pinerolu (Italija) delegacija Dervente je, na poziv rukovodstva ovog preduzeća, posjetila “Acea Ambientu”, preduzeće koje se bavi prikupljanjem i preradom otpada i jedno je od vodećih u Evropi u ovoj oblasti.

u Acea Ambienti 1

Uzvratna posjeta ovom preduzeću dogovorena je prilikom posjete delegacije Pinerola Derventi na čelu sa gradonačelnikom Butierom, krajem avgusta ove godine, kada je italijanska delegacija posjetila “Komunalac” i razgovarala sa direktorom Grozdanom Ružičićem o mogućnostima saradnje ova dva preduzeća. Glavna tema razgovora bila je prikupljanje i reciklaža otpada na području opštine. Delegacija je tada obišla reciklažni centar i deponiju smeća.

Sa radom “Acea Ambiente” u Pinerolu je direktora Ružičića i delegaciju Dervente upoznao direktor Marko Avodeto, koji je naglasio da Italija ima uređen sistem prikupljanja otpada na nacionalnom nivou, koji radi na principu da onaj ko napravi najviše otpada plaća i najveću taksu konzorcijumu koji je osnovan na državnom nivou. Dijelom prikupljenih sredstava od taksi finansiraju se preduzeća koja se bave preradom otpada. Prikupljanje otpada se vrši u tzv. ekološkim centrima, u kojima se na licu mjesta vrši sortiranje otpada koji odatle ide na dalju obradu, u za to predviđene centre. I derventska delegacija je posjetila jedan od tih centara i upoznala se sa načinom rada, a posjetila je i jednu od dobro uređenih deponija na kojoj se skladišti otpad koji ne može ići u dalju obradu.

Direktor Avodeto je prenio pozitivna iskustva koje ima ovo preduzeće u samom procesu prikupljanja otpada u svom dosadašnjem radu, a razgovarano je i o tome kako bi “Acea Ambienta” mogla pomoći “Komunalcu” u ovoj oblasti, pogotovo u onoj početnoj fazi procesa koji se odnosi na sortiranje otpada na mjestu nastanka jer je to veoma značajan momenat cijelog procesa prikupljanja i obrade otpada.

Preduzeće “Acea Ambienta” prikuplja 26 vrsta otpada na teritoriji koja pokriva 47 opština i oko 150 hiljada stanovnika, a prikuplja i biološki otpad na teritoriji koja pokriva oko milion stanovnika. Delegacija je obišla pogone u kojima se vrši prerada otpada i čijom preradom se dobija električna energija potrebna za rad samog preduzeća, zatim gas i topla voda koji se koriste za grijanje preduzeća i dijela Pinerola i pogone za preradu biološkog otpada u humus. Ovdje se godišnje proizvede preko 8 hiljada tona humusa.

Danas ovo preduzeće prikupi i obradi 50 posto ukupnog otpada ili oko 55 hiljada tona diferencijalnog i 80 hiljada tona biološkog otpada godišnje. Plan je da se u budućnosti prikupi 65 posto otpada.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code