Proslavljen zločin nad srpskim žrtvama

0

DERVENTA – U Derventi je obilježena 17. godišnjica od formiranja 103. brigade HVO “Derventski vitezovi”, što su osudila udruženja ratnih zarobljenika i porodica nestalih iz Republike Srpske.

Proslavljen zlocin nad srpskim zrtvama

Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente najavilo je da će zatražiti da za ovaj događaj, kojem su prisustvovali i funkcioneri iz reda hrvatskog naroda, odgovaraju institucije i pojedinci koji su dali dozvolu za održavanje skupa. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je na obilježavanju godišnjice da pripadnici HVO i Hrvatska vojska “nigdje nisu činili zločine za vrijeme rata, pa ni u Posavini”, već da su se “branili i nastojali da očuvaju svoja ognjišta”.

– Dozvoliti proslavu brigade koja je u Derventi, ali i u drugim mjestima u Posavini počinila stravične zločine nad nedužnim srpskim civilima mogao je samo onaj ko u sebi nema nimalo morala i stida – kažu u ovom Udruženju.

Ratni zarobljenici iz Dervente istakli su da za zločine, koje su počinili pripadnici ove brigade nad srpskim stanovništvom, još niko nije odgovarao. U Udruženju napominju da su pripadnici “Derventskih vitezova” samo mjesec dana nakon što je formirana ova brigada izvršili masakr nad srpskim civilima u naselju Čardak, kada su na pravoslavni Vaskrs ubili 35 mještana, a 200 odveli u logore.

Obilježavanje godišnjice 103. brigade HVO-a oštro je osudilo i Udruženje za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda. Ovaj čin Udruženje je okarakterisalo kao provokaciju, jer se “događa uoči obilježavanja stradanja srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, gdje su u zločinu učestvovali i pripadnici ove brigade”.

– Umjesto da zločinci odgovaraju i budu procesuirani, njima se dozvoljava da marširaju ispred žrtava. Ovdje se postavlja pitanje kakva se to šalje poruka Srbima u Posavini – kažu u Udruženju. Udruženje je izrazilo zabrinutost što ovakvim skupovima prisustvuju i visoki funkcioneri iz reda hrvatskog naroda, koji još nisu osudili zločine Hrvata nad Srbima, već se time ponose.

Izvor: Glas srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code