Vijesti Privreda Radnici održali jednočasovni štrajk upozorenja

Radnici održali jednočasovni štrajk upozorenja

0

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente održali su danas jednočasovni štrajk upozorenja i donijeli odluku da za sedam dana stupe u generalni štrajk ako menadžment ne bude reagovao na upućene zahtjeve.

derventa unis strajk

Predsjednik Štrajkačkog odbora Branko Rauković kaže da se zahtjevi radnika odnose na pokretanje proizvodnje, isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa.

“Situacija je teška i radnici su na ivici strpljenja. Duguje nam se oko 13 plata, a ima radnika kojima osam godina nisu uplaćeni doprinosi i sada kada trebaju ići u penziju to ne mogu”, naveo je Rauković.

Današnjem jednočasovnom štrajku upozorenja prisustvovali su predsjednik Granskog sindikata metalne industrije i rudastva Tane Peulić i predstavnik Regionalnog odbora sindikata Milenko Stanojević koji su obećali radnicima podršku u ostvarivanju zakonom predviđenih prava.

Peulić je rekao da se danas u Fabrici cijevi “Unis” okupilo oko 350 radnika i da su veoma dostojanstveno zatražili ono što je menadžment dužan da ispoštuje.

“Tokom cijele godine imali smo razgovore sa generalnim direktorom fabrike ovdje u firmi, ali i sastanke u resornom ministarstvu. Nažalost, većina obećanja nije ispoštovana i sasvim je opravdano da radnici jednoglasno žele u generalni štrajk. Ulje na vatru je dodatno doliveno kada u decembru prošle godine svima radnicima nije isplaćena obećana plata, nego je to učinjeno za polovinu radnika”, kaže Peulić.

On je rekao da u narednih sedam dana očekuje da generalni direktor i menadžment fabrike saopšte prijedloge za rješavanje ovih problema.

“Radnici žele da rade, oni su veoma stručni i postoji dobra osnova za proizvodnju, jer tragično će biti da cijela fabrika zaraste u korov. Neradom `Unisa` gube svi – od radnika, menadžmenta, opštine, ali i cijela Republika Srpska”, dodao je Peulić.

Predsjednik Sindikalne organizacije u Fabrici cijevi “Unis” Radosava Milanković rekla je da, ukoliko ne bude rješenja i dogovora sa generalnim direktorom, sasvim je opravdano očekivanje radnika da država stane u njihovu zaštitu.

“Očekujemo da će se država uključiti u rješavanje problema zaposlenih, jer su radnici bukvalno dovedeni na ivicu da postanu socijalni slučajevi. Knjižice se ne mogu ovjeriti, oni koji su stekli starosnu granicu za odlazak u penziju ne mogu to ostvariti jer im nisu uplaćeni doprinosi. Svi radnici imaju porodice, što situaciju dodatno komplikuje”, rekla je Milanković.

Tokom jednočasovnog štrajka u upravi preduzeća nije bilo zaposlenih, generalni direktor se nalazi u Skoplju, a radnicima se nije obratio niko u ime uprave. Novinarima nije dozvoljen ulazak u krug fabrike.

SRNA/Foto: Posavske novosti

PODIJELI