Vijesti Privreda Rumunska delegacija posjetila Derventu, najavljeni poljoprivredni projekti

Rumunska delegacija posjetila Derventu, najavljeni poljoprivredni projekti

0

Predsjednik Saveza za ruralni razvoj RS Slavko Inić boravio je u Rumuniji i razgovarao sa predsjednikom Centra za balkansku strategiju Rumunije. Cilj posjete je bio uspostavljanje saradnje sa ovim Centrom.

delegacija rumunija

Tom prilikom su dogovoreni projekti čija bi realizacija trebala biti na području opštine Derventa. Tim povodom je delegacija Centra, u čijem je sastavu bilo pet eminentnih rumunskih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i prava i predstavnik Ministarstva poljoprivrede Rumunije u Parlamentu EU, posjetila lokalnu zajednicu i rukovodstvo opštine upoznala sa osnovnim elementima projekata.

Prvi projekat je vezan za uzgoj romanovske ovce, ruske ovce, za koju se pokazalo da se dobro prilagođava našim uslovima. Za uzgoj ove ovce zainteresovani su u EU i oni finansijski pomažu uzgajivačima. Na sastanku je bio prisutan i najveći uzgajivač ove ovce u Rumuniji koji ima oko 2 hiljade grla.

Drugi projekat se odnosi na mlade koji su zainteresovani za otvaranje malih farmi. U okviru ovog projekta predviđeno je da oni koji budu njime obuhvaćeni posjete savremene, male farme u BiH, Srbiji, Rumuniji i Grčkoj, da se upoznaju sa njihovim funkcionisanjem i načinom rada. Takođe, u okviru ovog projekta planiran je odlazak naših studenata poljoprivrede u Rumuniju na period od 6 mjeseci.

Treći projekat obuhvata otvaranje dvije firme u Derventi. Firma “Tehnofavorit” iz Rumunije se bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina i po riječima njenog vlasnika, zainteresovani su da u Derventi registruju preduzeće i organizuju proizvodnju poljoprivrednih mašina. On se interesovao za uslove registracije firme i trenutnu privrednu situaciju u opštini. Njemačka firma “Bajer” želi da u Derventi registruje ispostavu za distribuciju insekticida i fungicida.

Predstavnik rumunskog Ministarstva poljoprivrede u parlamentu EU istakao je značaj ovih projekata i želju da se pomogne našim proizvođačima da ne prave greške koje su oni pravili prilikom ulaska u EU. On je posebno istakao značaj razvoja malih farmi, značaj tehnologizacije istih i obuke budućih poljoprivrednih proizvođača. Rukovodstvo opštine je goste upoznalo sa trenutnom ekonomsko-privrednom situacijom opštine.

“Razmotrili smo uslove za realizaciju ovih projekata na području opštine za koje iskreno vjerujem da će biti realizovani.Ako uspijemo razviti projekte u Derventi, moći ćemo ih proširiti na cijelu BiH. Vjerujem da će u Derventu doći još par firmi što bi značilo otvaranje saradnje između rumunskih i derventskih privrednika. Poslije ovog sastanka slijedi analiza onoga što je danas rečeno i organizovanje posjete delegacije Dervente Rumuniji”, rekao je Inić po završetku sastanka.

Sastanku su prisustvovali i poljoprivrednici iz Dervente, Prnjavora i Doboja.

 derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code