Vijesti Najave i obavještenja TOD: Izložba nošnji danas u biblioteci

TOD: Izložba nošnji danas u biblioteci

0

U okviru velikog crkveno-narodnog sabora kod manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji kod Dervente prošle nedjelje je organizovana je izložba „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ na kojoj su posjetioci imali priliku da vide 40 izvornih srpskih narodnih nošnji derventskog kraja.

Izlozba (1)

Izložbu su organizovali „Turistička organizacija opštine Derventa“, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Derventa“ i Narodna biblioteka „Branko Radičević“. Nošnje za izložbu prikupljene su od stanovnika derventskih sela, koji još uvijek čuvaju ovo dobro.

Jedan od organizatora izložbe, direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je cilj izložbe da široj javnosti bude prikazana srpska narodna nošnja derventskog kraja.

– Među izloženim primjercima kod manastira u Donjoj Bišnji najviše su bile zastupljene nošnje iz osinjskog kraja, Gornje Lupljanice, Velike Sočanice, te Gornjeg Detlaka i Žeravca, naglasio je Kljajić.

Izložba će biti organizovana i u utorak (09.06.) od 19.00 časova u prostorijama JU Narodna biblioteka „Branko Radičević“. Na izložbi će biti prikazani i rijetki i vrijedni primjerci nošnje iz fundusa Srpskog kulturno-umjetničkog društva „Derventa“ i zavičajne zbirke u Derventi.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code