Vijesti Privreda UNIS: Radnici predali potpise za pokretanje stečajanog postupka

UNIS: Radnici predali potpise za pokretanje stečajanog postupka

0

U ponedjeljak, u zgradi opštine, održan je sastanak kojem su prisustvovali članovi štrajkačkog odbora predvođeni predsjednikom Slađanom Katanićem, rukovodstvo Unisa na čelu sa generalnim direktorom Georgijevskim, načelnik opštine Milorad Simić i Milorad Motika, pomoćnik ministra za industriju u Ministarstvu za privredu, energetiku i rudarstvo.

IMG_20150817_111942

Tema razgovora je bila način izlaska iz agonije u kojoj se preduzeće nalazi gotovo dvije godine. Rukovodstvo Unisa je iznijelo prijedlog prema kojem će u periodu od tridesetak dana radnicima isplatiti dvije naknade, te da će u tom periodu, sudskim putem, nastojati odblokirati račun preduzeća. Naime, prema tvrdnjama rukovodstva, Izvozno-kreditna agencija BiH (IGA), koja je povjerilac oko 80% dugovanja, nije imala pravo da blokira račun preduzeća, što će u narednom periodu i sudski dokazivati. Nakon toga, navodno, preostaje lakši dio posla i reprogram dugovanja prema Novoj, Srpskoj i Inteza banci, a i kćerka-firma Unisa iz Makedonije je spremna da da određene garancije za taj posao.

Pomoćnik ministra Milorad Motika je istakao da će, u slučaju realizacije ovih aktivnosti, ministar Đokić preko Poreske uprave izvršiti deblokadu računa. On se zahvalio radnicima na njihovom strpljenju u ovoj, za njih, izuzetno teškoj situaciji i obećao da će im pružiti sve neophodne informacije o stanju u preduzeću i razvoju postupka deblokade računa.

– Neophodno je brzo rješavati ovu ozbiljnu situaciju, inače će uslijediti stečaj, a to je najgora opcija i za radnike i za Derventu, istakao je Motika.

Georgijevski je, nakon sastanka, ponovio da jedini način za rješavanje nagomilanih problema jeste pokretanje proizvodnje na kojem se radi, a stečaj, zbog ogromnih dugovanja, ne donosi radnicima nikakvu korist.

– Zbog toga smo radnicima uputili molbu da nam daju vremena do kraja septembra. Radi se o velikim dugovanjima od oko 200 miliona maraka, rekao je Georgijevski. On je dodao i da su spremni isplatiti dvije naknade nakon što se postigne kompromis sa štrajkačim odoborom.

Načelnik Simić je dao podršku radnicima za dostavljanje preko 260 potpisa Poreskoj upravi sa zahtjevom za stečaj i naplatu svojih potraživanja, te da će, kako se rasplet oko početka proizvodnje bude nazirao, taj zahtjev realizovati ili staviti „ad akta“.

Predsjednik štrajkačkog odbora Slađan Katanić nije bio zadovoljan tokom i ishodom razgovora, istakavši je da je rukovodstvo Unisa već obmanulo zaposlenike više puta, kao i da preduzeće, koje nije funkcionisalo 22 mjeseca, vjerovatno neće postati finkcionalno ni u narednih tridesetak dana.

Zbog svega navedenog, radnici su danas predali potpise Poreskoj upravi, nakon čega će uputiti SIPI i drugim policijskim strukturama inicijativu da provjere rad ovog preduzeća. Odranije, zahtjevi radnika su usmjereni ka isplati zarađenih primanja i doprinosa, te obezbjeđivanju zdravstvene zaštite.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code