Za podsticaje 320.000 KM

0

Za podsticaj poljoprivredne proizvodnje iz budžeta opštine Derventa planirano je da bude izdvojeno 320.000 maraka, potvrdila je referent u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Derventa Vesna Simić.

Za podsticaje 320.000 KM

– Sredstva za podsticanje poljoprivrede podrazumijevaju jednokratne ili dvokratne isplate. U izradi Programa korišćenja sredstava upotrijebili smo odgovarajuće analize stanja poljoprivredne proizvodnje, sugestije poljoprivrednih udruženja i Agencije za pružanje stručnih poslova u poljoprivredi. Ovaj program prati Strategiju razvoja poljoprivrede RS do 2015. godine i Prijedlog mjera za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS – kaže Simićeva.

Ona je istakla da će novac biti usmjeren na izmjenu strukture poljoprivredne proizvodnje u pravcu razvoja stočarstva, voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva, odnosno proizvodnje koja je uglavnom orijentisana ka tržišnim uslovima privređivanja.

Prema riječima Vesne Simić za podsticanje razvoja stočarstva, pčelarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i ljekovitog i aromatičnog bilja planirano 254.000 KM, za nabavku i opremanje protivgradnih stanica 36.000 KM, za kontrolu plodnosti zemljišta i organizovane posjete seminarima i sajmovima u inostranstvu 15.000 KM i za sezonske intervencije za vanredne potrebe u pomoći 15.000 KM.

Proljećna sjetva

– Pošto će Vlada RS regresirati gorivo i vještačko đubrivo za proljećnu sjetvu kukuruza, jarih žitarica, uljarica i krmnog bilja, opština neće podsticati ratarsku proizvodnju u proljećnoj sjetvi. Pravo na podsticaje imaju registrovani proizvođači na području opštine Derventa – rekla je Vesna Simić.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code