Vijesti Kultura i obrazovanje Сјећање на Белог не блиједи

Сјећање на Белог не блиједи

0

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” одржана је поетска вече у част Милована Бјелошевића Белог, дервентског професора и књижевника, страдалог на данашњи дан 1992. године у одбрани родног села Доња Лупљаница за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата.

У његову част пјесме су рецитовали чланови “Вихора”, удружења чији је рад обновио 1986. године, као и пјесници из Брода, Шамца и Прњавора.

Фото: Посавске новости

Вриједност вечерашњег окупљања је да то чинимо у слободи, присјећајући се и његујући поштовање према професору, народном поланику СДС-а у тадашњој Народној скупштини БиХ и првом предсједнику Скупштине општине Српске Дервенте. Сјећамо се његовог доприноса култури, кроз обнављање рада “Вихора” и “Просвјете”, нагласио је овом приликом садашњи предсједник “Вихора” Ненад Симић.

У присуству чланова породице, представника Српског књижевног клуба “Вихор”, делегације ОО СДС-а и пријатеља из Прњавора и Дервенте, данас је на сеоском гробљу у Календеровцима служен и помен Миловану Бјелошевићу Белом.

Бјелошевић је књижевним радом почео да се бави као средњошколац, а прву књигу приповједака “Коби људске” објавио је 1986, док се дио његовог стваралаштва нашао и у заједничкој збирци пјесама “Над Укрином вихор”. Друга књига “Казивања Митра Липљанчанина” објављена је 1988. године, а пред сам рат Бјелошевић је објавио и самосталну збирку поезије “Уклећа са липишта”.

Дервента Кафе

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here