Vijesti Društvo Митрополит Порфирије изабран за 46. патријархa Српске православне цркве

Митрополит Порфирије изабран за 46. патријархa Српске православне цркве

1
Нови патријарх Порфирије (лијево) приликом чина освештања иконостас у храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти/Фото Никола Кулага

Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању у Спомен храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово високопреосвештенство митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског.

Порфирије је изабран за 46. насљедника на трону Светог Саве, након што је његово име из Jеванђеља извукао монах Матеј, као једног од три кандидата.

Његов избор огласила су и звона са Храма Светог Саве и Саборне цркве у Београду.

Осим Порфирија кандидати за новог патријарха били су владика бачки Иринеј и епископ бањалучки Јефрем. Претходно су владике тајно гласале и избор свеле на три кандидата, чија су имена стављена у коверту, па у Јеванђеље, одакле је једно име извучено као нови патријарх.

Суштина овог чина је у вјеровању да су чланови Сабора изабрали кандидате према људским врлинама, а да је Божија воља који је од њих тројице достојан трона патријарха српског.

Рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Прво је од троје деце Радивоја и Радојке Перић, који су се, после Другог светског рата, из села Осиње крај Дервенте у Босни и Херцеговини доселили у Војводину.

На крштењу је добио име Првослав. Основношколско образовање стекао је у Чуругу, а гимназију “Јован Јовановић Змај”, завршио је у Новом Саду 1980. године.

Похађао је студије археологије на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Убрзо је почео да студира и на Богословском факултету Српске Православне Цркве, на којем је и дипломирао 1987. године.

Прије тога замонашен је у манастиру Дечани, а по завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину где је остао до 1990. године.

По благослову епископа бачког Иринеја, 6. октобра 1990, отишао је у манастир Ковиљ. Тамо је 21. новембра 1990. године рукоположен у чин јеромонаха.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном засједању 14. маја 1999. изабрао за викарног епископа јегарског при Епархији бачкој.

Одбранио је докторску дисертацију “Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу Светог Јована Златоуста” на Богословском факултету Универзитета у Атини (2004).

Савјет Републичке радиодифузне агенције (РРА) га је изабрао 29. јула 2008. за свог предсједника.

У периоду 2010—2011. био је епископ војни, а затим координатор за сарадњу Српске православне цркве и Војске Србије.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве га је на свом редовном мајском засједању 24. маја 2014. изабрао за митрополита загребачко-љубљанског.

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј упокојио се 20. новембра у Београду од посљедица вируса корона, а сахрањен је 22. новембра у крипти Храма Светог Саве у Београду.

Агенције

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here